Papež pri krizmeni maši pozval duhovnike k ljubezni do tistih, ki so daleč od vere

Papež Frančišek je na današnji veliki četrtek v vatikanski baziliki svetega Petra daroval krizmeno mašo, pri kateri oljčno olje posvetijo v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo pri krstu in birmi. V pridigi je pozval duhovnike, naj z ljubeznijo gledajo na tiste, ki so daleč od vere, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Papeža, ki je v zadnjem času zaradi bronhitisa odpovedal več dogodkov, so pred oltar pripeljali na invalidskem vozičku.

S krizmeno mašo se je začelo velikonočno obredje. Na veliki četrtek duhovniki obnovijo duhovniške obljube in se spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli, pri večernih mašah pa izvedejo obred umivanja nog. Obred izvira iz geste Jezusa Kristusa, ki je svojim učencem pri zadnji večerji umil noge, in je znamenje ponižnosti.

Papež bo mašo zadnje večerje s tradicionalnim umivanjem nog danes popoldne opravil v ženskem zaporu Rebibbia v Rimu.

V petek se bodo v Cerkvi s križevim potom spomnili Jezusovega trpljenja. Glede na program velikonočnega tedna namerava papež kljub zdravstvenim težavam sam voditi vsa praznovanja, vključno s tradicionalnim križevim potom v rimskem Koloseju v petek zvečer.

Sobota bo v znamenju velikonočne vigilije, ki se bo v vatikanski baziliki začela že ob 19.30. Prav tako v baziliki bo papež v nedeljo daroval velikonočno mašo, ki se bo sklenila s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu).

Back to top button