Svet

Papež pred križevim potom z obredom v prazni baziliki sv. Petra

Z bogoslužjem v prazni baziliki svetega Petra se je papež Frančišek na današnji veliki petek spomnil trpljenja in smrti Jezusa Kristusa na križu. Po branju iz Svetega pisma in priprošnjah je sledil osrednji del, čaščenje križa, ob katerem se je papež v skladu s tradicijo vrgel pred oltar, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

84-letni papež je pred tem danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obiskal zdravstvene delavce v vatikanskem centru za cepljenje proti covidu-19, kjer je govoril z njimi in ljudmi, ki so čakali na cepljenje. Sam je že prejel oba odmerka cepiva, Vatikan pa je pred veliko nočjo napovedal, da bo med prazniki s cepivom Pfizer/BioNTech cepil 1200 brezdomcev in drugih pomoči potrebnih.

Veliki petek je za katolike dan spomina na Jezusovo smrt in kot tak dan tišine, ko se mnogi postijo, v cerkvi pa potekajo zgolj obredi brez pridige, svetih maš ni.

Letošnje obeleževanje velikonočnega tridnevja sicer tako kot lani zaradi epidemije covida-19 in z njo povezanih omejitvenih ukrepov poteka v okrnjeni obliki. So pa lahko verniki letos za razliko od lani prisotni na obredih v baziliki svetega Petra, a zgolj v zelo omejenem številu.

Papež Frančišek je najprej v četrtek v baziliki daroval krizmeno mašo, ni pa kot običajno umival nog zapornikom ali beguncem v Rimu. Danes ob 18. uri je, prav tako v baziliki svetega Petra, opravil omenjeno bogoslužje velikega petka, nato pa bo sledil še križev pot v spomin na Jezusovo trpljenje. Ta tudi letos tako kot lani ne bo potekal v rimskem Koloseju, kjer so se v letih pred pandemijo zbrali številni verniki, ampak na ploščadi pred baziliko.

Velikonočna vigilija na veliko soboto se bo zaradi nočne prepovedi gibanja, ki je v veljavi v Rimu, v baziliki začela že ob 19.30. V njej bo papež v nedeljo ob 10. uri daroval tudi velikonočno mašo, ki se bo sklenila s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu).

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button