Papež na vrhu G7 svaril pred nevarnostmi umetne inteligence v vojnah

Papež Frančišek je danes kot prvi poglavar rimskokatoliške cerkve sodeloval na srečanju skupine G7. V zgodovinskem nastopu v južnoitalijanski deželi Apuliji je sodeloval na pogovoru o umetni inteligenci in v luči trajajočih oboroženih konfliktov pozval k prepovedi avtonomnega orožja, saj da stroj ne sme odločiti, da bo človeku vzel življenje.

Papež je v govoru na vrhu G7 izpostavil tako pozitivne možnosti kot potencialne nevarnosti umetne inteligence. “Naloga nas vseh je, da jo dobro uporabimo,” je dejal papež, ki verjame, da mora politika ustvariti pogoje za uporabo te tehnologije v dobro človeštva.

“Ko so naši predniki brusili kremenove kamne za izdelavo nožev, so jih uporabljali tako za rezanje kož za oblačila kot za medsebojno ubijanje,” je spomnil papež in opozoril, da umetna inteligenca lahko omogoči strojem sprejemanje avtonomnih in smrtonosnih odločitev.

“Glede na tragedijo oboroženih konfliktov je nujno, da znova razmislimo o razvoju in uporabi naprav, kot je t.i. ‘smrtonosno avtonomno orožje’, in da navsezadnje prepovemo njihovo uporabo,” je dejal 87-letni papež.

“Noben stroj se ne bi smel odločiti, da bo človeku vzel življenje,” je povedal.

Frančišek je prvi papež v skoraj polstoletni zgodovini G7, ki se je udeležil srečanja skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta.

Back to top button