Svet

Papež na cvetno nedeljo maševal brez prisotnosti vernikov

Papež Frančišek je na današnjo cvetno nedeljo z mašo začel neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Zaradi pandemije covida-19 je tudi letos maša potekala brez navzočnosti vernikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež je v molitvi pozval predvsem k temu, da si dopustimo čuditi ter posvaril pred pastjo navad. “Ali si še uspemo dopustiti, da nas gane božja ljubezen? Zakaj pred njim nismo več presenečeni? Morda zato, ker je našo vero izčrpala navada. Morda zato, ker ostajamo zaprti v svojih objokovanjih in pustimo, da nas hromijo naša nezadovoljstva,” je povedal Frančišek pri maši, ki so jo prenašali preko spleta.

Zaradi pandemije covida-19 je lahko mašo v živo spremljalo le okoli 120 vernikov in približno 30 kardinalov.

Že lansko cvetno nedeljo je mašo v živo spremljalo le nekaj ljudi. Papež je danes spomnil, da že drugič obeležujemo veliki teden v času pandemije. “Lani smo bili šokirani, letos smo bolj izkušeni,” je dodal in posvaril pred gospodarsko krizo, ki postaja vse zahtevnejša.

Zaradi pandemije obeleževanje velikega tedna znova poteka prilagojeno, več dogodkov so odpovedali, med drugim tradicionalno umivanje nog s strani papeža. Enaka usoda bo doletela križev pot na veliki petek, ki se je tradicionalno odvil v Koloseju in privabil številne vernike. Namesto tega bo tako kot lani potekal ob 21. uri na Trgu svetega Petra.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button