AktualnoSvet

Papež Frančišek s krizmeno mašo začel velikonočno obredje

Papež Frančišek je na današnji veliki četrtek v vatikanski baziliki svetega Petra daroval krizmeno mašo, na kateri oljčno olje posvetijo v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo pri krstu in birmi. Zvečer bo sledila sveta maša v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo, a na njej papeža predvidoma ne bo in jo bo vodil kardinal Giovanni Battista Re.

Z obredi velikega četrtka se začenja obeleževanje velikonočnega tridnevja, ki pa bo že drugo leto zapored zaradi epidemije covida-19 in z njo povezanih omejitvenih ukrepov potekalo v okrnjeni obliki. Verniki so sicer lahko letos za razliko od lani prisotni na obredih v baziliki svetega Petra.

Na veliki četrtek je Frančišek običajno umival noge, s čimer se kristjani spominjajo, kako je Jezus to pred zadnjo večerjo storil apostolom in s tem pokazal, da njihov voditelj lahko naredi tudi najbolj ponižno dejanje. Papež je v letih pred pandemijo covida noge umival zapornikom ali beguncem v Rimu, a tega tudi letos tako kot lani ne bo storil.

Obredi velikonočnega tridnevja se bodo nadaljevali v petek, ko se bodo s križevim potom spomnili Jezusovega trpljenja. Ta tudi letos tako kot lani ne bo potekal v rimskem Koloseju, kjer so se v letih pred pandemijo zbrali številni verniki, ampak na ploščadi pred baziliko svetega Petra.

Sobotna velikonočna vigilija, najdaljše in najpomembnejše bogoslužje v cerkvenem letu, se bo zaradi nočne prepovedi gibanja, ki je v veljavi v Rimu, v baziliki začela že ob 19.30. Prav tako v baziliki bo papež v nedeljo ob 10. uri daroval velikonočno mašo, ki se bo sklenila s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu).

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button