Osumljenca za požar v južnoafriškem parlamentu obtožili terorizma

Sodišče je danes 49-letnega osumljenca za povzročitev nedavnega požara v južnoafriškem parlamentu v Cape Townu obtožilo tudi terorizma. Osumljeni Zandile Christmas Mafe je po požaru, ki je izbruhnil 2. januarja, danes drugič stopil pred sodnike in vztraja pri nedolžnosti. Njegovo izpustitev so zahtevali tudi protestniki.

 

 

Mafeja so aretirali na dan požara v okolici parlamenta, tri dni zatem pa je prvič stopil pred sodnike. Takrat so ga obtožili vdora v parlament, požiga stavbe in kraje premoženja, vključno s prenosnimi računalniki, posodo in dokumenti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je danes dodalo obtožbo terorizma oziroma “kršenja določb varstva ustavne demokracije pred terorizmom in z njim povezanimi dejavnostmi”, je razvidno iz sodne listine.

Tiskovni predstavnik sodišča Eric Ntabazalila pa je novinarjem povedal, da je obtožen tudi sproženja eksplozivne naprave v parlamentu.

Ognjeni zublji so poslopje parlamenta v Cape Townu zajeli 2. januarja pred zoro ter med drugim uničili dvorano, kjer zasedajo poslanci. Že pred tem se je zaradi požara zrušila streha starejšega dela kompleksa, kjer se je požar tudi začel. Žrtev ni bilo, večdnevni požar pa je povzročil veliko gmotno škodo.

Od aretacije so Mafeju mnogi stopili v bran, ki trdijo, da je samo grešni kozel, medtem ko sta prava krivca pomanjkljiv varnostni in protipožarni sistem v parlamentu. Danes se je pred sodiščem v Cape Townu zbralo več deset protestnikov, ki so pozivali k njegovi izpustitvi. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bil brezdomec.

Minuli teden je mestna gasilska brigada v začasnem poročilu opozorila na pomanjkljivo požarno varnost v parlamentu. Poudarili so, da se razpršilniki za vodo med požarom niso sprožili. Njihov servis so nazadnje opravili leta 2017, čeprav bi ga morali v skladu s pravili na vsaka tri leta.

Osumljenčev zagovornik Dali Mpofu je povedal, da so Mafeju 3. januarja na pregledu diagnosticirali paranoidno shizofrenijo. Vztraja, da je nedolžen in da bo zahteval odobritev varščine. Mpofu je sicer eden najbolj znanih južnoafriških odvetnikov, ki je med drugim zastopal bivšega predsednika Južne Afrike Jacoba Zumo.

Source
STA
Back to top button