Orban: Madžarska podpira hitro članstvo BiH v EU

Madžarska podpira hitro pridružitev balkanskih držav Evropski uniji, tudi Bosne in Hercegovine, je danes med obiskom v Sarajevu izjavil madžarski premier Viktor Orban. Prepričan je, da unija potrebuje Balkan bolj kot Balkan unijo, saj naj bi slednja trenutno izgubljala svojo konkurenčnost, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V EU se odvijajo velike spremembe na področju gospodarstva in varnosti, o čemer priča tudi vojna v Ukrajini in vpletenost Evrope, je po pogovorih s predsednico sveta ministrov BiH Borjano Krišto poudaril Orban in dodal, da je vojna okrepila pomen Balkana. Ob tem je izrazil prepričanje, da unija potrebuje Balkan, saj trenutno izgublja svojo konkurenčnost.

Želi si, da bi države Zahodnega Balkana začele prejemati kohezijska sredstva, še preden se uradno pridružijo EU. “Ne moremo vsega denarja nameniti Ukrajini, del bi ga morali usmeriti proti Balkanu,” je dejal Orban in poudaril, da bi bilo treba sredstva nameniti tudi za krepitev varnosti v regiji.

Ponovil je, da Madžarska nasprotuje politikam, ki temeljijo na sankcijah, in zatrdil, da so te neučinkovite. Dolgoročno rešitev težav v regiji Zahodnega Balkana pa vidi v sožitju lokalnih prebivalcev. Dodal je, da je Madžarska še naprej pripravljena prispevati k zagotavljanju varnosti v regiji in da je pripravljena okrepiti svojo prisotnost v mirovni misiji EU v BiH (Eufor).

Orban se je med obiskom v Sarajevu srečal s tremi člani predsedstva BiH, nato pa je odšel še v Banjaluko, kjer se je sestal s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom.

Back to top button