Opec+ z dogovorom o proizvodnji v februarju in marcu

Članice skupine držav izvoznic nafte in sodelujočih držav (Opec+) so se danes dogovorile, da z namenom stabilizacije cen v februarju in marcu zmanjšajo dnevno proizvodnjo nafte za vsaj 1,425 milijona 159-litrskih sodov, je po videokonferenčnem ministrskem zasedanju organizacije sporočil savdski minister za nafto Abdelaziz bin Salman.

 

Samo Savdska Arabija bo februarja in marca dnevno proizvedla milijon sodov nafte manj, preostale države pa bodo skupaj proizvodnjo zmanjšale za 425.000 sodov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dejal bin Salman. Savdska Arabija bo tako namesto januarskih 9,1 milijona sodov februarja in marca načrpala 8,1 milijona sodov nafte na dan.

Medtem lahko Rusija in Kazahstan, ki nista članici Opeca, februarja in marca povečata obseg proizvodnje za skupaj 75.000 sodov dnevno.

Savdska Arabija na čelu Opeca je bila proti povečanju proizvodnje, Rusija, ki vodi sodelujoče države, pa se je zavzemala za povečan obseg. Zaradi različnih pogledov se je ministrsko zasedanje držav Opeca+, ki se je začelo v ponedeljek, zavleklo.

Pandemija bolezni covida-19 je sicer močno prizadela trg nafte. Kljub manjšemu okrevanju cen proti koncu preteklega leta se 13 držav članic skupine Opec in desetih sodelujočih držav, ki skupaj proizvedejo 45 odstotkov vse nafte na svetu, še vedno sooča z velikimi nihanji na trgu.

Source
STA
Back to top button