AktualnoSvet

OPCW: Sirski režim je v napadu leta 2018 uporabil kemično orožje

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je danes predstavila ugotovitve preiskave, da je sirski režim v napadu na mestu Sarakib v februarju leta 2018 uporabil kemično orožje klor. Odvrgli so najmanj en sod s klorom, ki je prizadel najmanj 12 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci OPCW v poročilu potrjujejo, da so sirske zračne sile v napadu 4. februarja 2018 uporabile kemično orožje. Z vojaškega helikopterja so namreč odvrgli sod, ki je izpustil klor nad večjo površino. Prizadetih je bilo najmanj 12 posameznikov.

Preiskovalci so zaslišali priče, analizirali vzorce, preučili simptome žrtev in satelitske posnetke, preden so spisali poročilo.

To je drugo poročilo ekipe strokovnjakov, ki jo je vzpostavil OPCW glede uporabe kemičnega orožja v Siriji. Ekipa je prvo poročilo izdala pred enim letom, ko so ugotovili, da je sirski režim predsednika Bašarja al Asada uporabil sarin in klor v dveh napadih spomladi leta 2017.

OPCW je vzpostavil ekipo kljub močnemu nasprotovanju Damaska in Moskve, ki podpira Asada. Strokovnjaki imajo namreč moč, da pripišejo odgovornost za napad, medtem ko lahko organizacija le potrdi, da se je zgodil kemični napad. Sirija sicer vztraja pri tem, da ni uporabila kemičnega orožja in da je vse izročila v okviru dogovora iz leta 2013.

Države članice bodo kasneje ta mesec glasovale, ali bodo proti Siriji uvedle sankcije, med drugim bi lahko začasno onemogočili pravico glasovanja.

Source
STA
Back to top button