AktualnoSvet

OPCW odvzel Siriji glasovalne pravice

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je danes Siriji odvzela glasovalne pravice. Ukrep je podprla dvotretjinska večina držav članic organizacije. To je bil prvi odvzem glasovalnih pravic kaki državi v četrtstoletni zgodovini OPCW.

Ukrep proti Siriji je odgovor na preiskavo OPCW, ki je lani ugotovila, da so sirske letalske sile uporabile sarin in klorov plin v treh napadih na vas Lataminah leta 2017.

“Države članice OPCW so poslale močno sporočilo – večkratna uporaba kemičnega orožja v Siriji je nesprejemljiva za mednarodno skupnost,” je sporočilo francosko predstavništvo pri OPCW.

Britansko predstavništvo je sporočilo, da je bil to ključen korak za ohranitev kredibilnosti konvencije o kemičnem orožju.

Sirija in njena zaveznica Rusija ves čas zanikata, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada v deset let trajajoči državljanski vojni uporabil kemično orožje. Ob tem OPCW očitata, da je Zahod spolitiziral njegovo delovanje.

Odvzem glasovalnih pravic je v imenu 46 držav predlagala Francija. Na glasovanju je predlog podprlo 87 držav, 15, med njimi Sirija, Rusija, Kitajska in Iran, jih je bilo proti, 34 se jih je vzdržalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pravice Sirije v OPCW so zamrznjene, dokler države članice ne ugotovijo, da je Damask prijavil vse svoje kemično orožje in obrate za proizvodnjo tovrstnega orožja.

Source
STA
Back to top button