Onesnaženje zraka v petih največjih mestih lani povzročilo 160.000 smrti

Onesnaženje zraka je v petih največjih mestih na svetu lani povzročilo 160.000 prezgodnjih smrti, kljub temu da se je kakovost zraka ponekod zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa izboljšala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili iz nevladne okoljske organizacije Greenpeace Southeast Asia, je bilo stanje najslabše v indijskem New Delhiju, kjer je po ocenah zaradi delcev PM 2,5 umrlo 54.000 oseb.

V japonskem Tokiu je bilo po ocenah z onesnaženjem povezanih 40.000 smrti, preostale odpadejo na kitajski Šanghaj, brazilski Sao Paolo in mehiški Mexico City.

“Ko se vlade odločijo za premog, nafto in plin namesto za čisto energijo, ceno plača naše zdravje,” je po navedbah APF dejal Avinash Chanchal iz Greenpeace India.

Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zaradi katerih je bilo med drugim na cestah manj avtomobilov in ponekod ni delovala industrija, so začasno izboljšali zrak v velikih mestih.

Greenpeace je vlade pozval, naj v središče načrtov za okrevanje po pandemiji postavijo investicije v obnovljive vire energije. “Da bi res očistili naš zrak, morajo vlade prenehati graditi elektrarne na premog in obstoječe zapreti ter vlagati v čisto energijo, kot sta vetrna ali sončna,” je dejal Aidan Farrow iz Greenpeacea.

Source
STA
Back to top button