Okrepljena varnost po ZDA konec tedna odvrnila proteste Trumpovih podpornikov

Poudarki zgodbe
  • Akcija se je končala tragično s petimi smrtnimi žrtvami. Policije so po ZDA doslej aretirale 125 napadalcev, Trump si je prislužil zgodovinsko drugo ustavno obtožbo, Bidnova inavguracije pa bo močno okrnjena, saj bo namesto podpornikov demokratov in republikancev ulice Washingtona zasedla vojska skupaj s policijo.

Podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa so skušali konec tedna opozoriti nase tudi po prestolnicah ameriških zveznih držav, vendar jih je, kot vse kaže, močno okrepljena prisotnost vojske in policije odvrnila od tega. V ZDA do nedelje zvečer niso nikjer poročali o večjih skupinah protestnikov ali o nasilju.

Ameriški mediji poročajo, da je bilo po prestolnicah največ do 20 protestnikov, med katerimi niti niso prevladovali Trumpovi podporniki, ampak bolj zagovorniki pravice do posedovanja orožja. Protestnikov med drugim v Michiganu, Teksasu, Ohiu, Oregonu, Nevadi in drugje je bilo manj ne le kot policistov, ampak tudi novinarjev.

Zadnjih nekaj desetletij v ZDA po izvolitvi demokratskega predsednika zagovornike orožja zaskrbi, da jim bodo to pravico omejili, zaradi česar pripravijo proteste ali kopičijo orožje in strelivo.

V luči vdora Trumpov podpornikov na ameriški kongres 6. januarja tovrstni protesti letos vzbujajo več skrbi, kot so jih v preteklosti. Turmp je s svojim zavračanjem volilnega poraza in zavajanjem o volilnih prevarah številne Američane prepričal, da demokrat Joe Biden ni zmagovalec volitev.

Trump je 6. januarja množico na zborovanju pred Belo hišo v Washingtonu poslal nad kongres v želji, da bodo republikanci na čelu s podpredsednikom ZDA Mikom Penceom na formalnem potrjevanju volilnega izida kršili ustavo in Trumpov poraz spremenili v zmago.

Akcija se je končala tragično s petimi smrtnimi žrtvami. Policije so po ZDA doslej aretirale 125 napadalcev, Trump si je prislužil zgodovinsko drugo ustavno obtožbo, Bidnova inavguracije pa bo močno okrnjena, saj bo namesto podpornikov demokratov in republikancev ulice Washingtona zasedla vojska skupaj s policijo.

Slovo od položaja si je pokvaril tudi Trump, ki je sprva hotel imeti veliko zborovanje, da bi zasenčil Bidnovo zaprisego. Na koncu je želel vojaško slovesnost s parado, topovskimi slavami in podobnim, vendar je Pentagon konec tedna to zavrnil.

Trump se bo tako v sredo zjutraj do 12. ure, dokler je še predsednik ZDA, z letalom Air Force One odpravil na Florido, ki se spreminja v neke vrste Trumpovo deželo, saj se seli tja njegova celotna družina. Njegovo posestvo Mar a Lago naj bi postalo baza, iz katere bo poskušal ohranjati vpliv na republikansko stranko in velik del Amerike.

Source
STA
Back to top button