AktualnoSvet

Odstopil armenski premier Pašinjan

Armenski premier Nikol Pašinjan je danes sporočil, da odstopa s položaja pred predčasnimi volitvami, ki bodo 20. junija. Pašinjan se je s pozivi k odstopu soočal od novembrskega mirovnega dogovora z Azerbajdžanom po spopadih v Gorskem Karabahu, s predčasnimi volitvami pa želi umiriti politično krizo.

“Danes odstopam s položaja premierja,” je Pašinjan sporočil v izjavi v živo preko Facebooka. Dodal je, da bo do volitev opravljal tekoče posle premierja.

Po njegovem odstopu so odstopili tudi vsi člani njegove vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

45-letni Pašinjan je napovedal, da bo na volitvah nastopil kot kandidat svoje stranke Družbena pogodba za premierja. “Če ljudje odločijo, da bi moral odstopiti kot premier, bom izpolnil njihovo željo, in če želijo, da nadaljujem delo premierja, bom prav tako izpolnil njihovo željo,” je dejal.

Armenija je v politični krizi od poraza v oboroženem konfliktu z Azerbajdžanom za nadzor nad Gorskim Karabahom. Večtedenski spopadi, v katerih je bilo ubitih okoli 6000 ljudi, so se končali novembra s podpisom mirovnega dogovora, s katerim je Armenija prepustila Azerbajdžanu velik del sporne pokrajine. Poraz proti bolje opremljeni azerbajdžanski vojski in podpis dogovora sta v Armeniji sprožila množične proteste.

Pašinjan, ki je podpisal mirovni dogovor, je dejal, da ni imel druge izbire, saj da bi v nasprotnem primeru slabo oborožena armenska vojska utrpela še hujše izgube. Menil je tudi, da so predčasne volitve najboljši način za izhod iz politične krize.

Source
STA
Back to top button