Odprli mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo

Po dnevih čakanja so danes odprli mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo, s čimer bo lahko obkoljeno enklavo le dosegla nujno potrebna humanitarna pomoč, poročajo tuje tiskovne agencije. Na egiptovski državni televiziji so predvajali posnetke, kako je več tovornjakov prečkalo mejo na palestinsko stran.

O tem, da bodo odprli mejni prehod ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. uri po srednjeevropskem času), je sprva davi obvestilo ameriško veleposlaništvo v Izraelu. Kot je dodalo, ne vedo, koliko časa bo prehod odprt, poroča britanski BBC.

Na odprtje mejnega prehoda se čaka že več dni. Na strani Gaze čakajo Palestinci in tuji državljani na možnost pobega iz enklave, ki jo dva tedna obstreljujejo izraelske sile. Na drugi strani pa se kopiči mednarodna pomoč za Gazo.

Na egiptovski strani je po poročanju BBC trenutno 175 tovornjakov s humanitarno pomočjo, ki po besedah generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa predstavljajo rešilno bilko in “razliko med življenjem in smrtjo za ljudi v Gazi”.

Izrael naj bi sicer sprva dovolil vstop v enklavo le 20 tovornjakom, kar pa je po ocenah humanitarnih organizacij občutno premalo. ZN ocenjujejo, da bi moralo mejni prehod prečkati najmanj 100 tovornjakov.

Back to top button