Odgovornost za ugrabitev dijakov v Nigeriji prevzela skupina Boko Haram

Še vedno ni jasno, koliko dečkov je bilo ugrabljenih

Džihadistična skupina Boko Haram je v glasovnem sporočilu zatrdila, da je odgovorna za ugrabitev več sto dijakov na severozahodu Nigerije.

“Sem Abubakar Shekau in naši bratje so odgovorni za ugrabitev v Katsini,” je v zvočnem sporočilu dejal moški, ki trdi, da je vodja skupine, ki je odgovorna tudi za ugrabitev več sto deklet v Chiboku leta 2014, a za to trditev ni predložil nobenega dokaza. Videoposnetkov pogrešanih dijakov ni objavil, navaja Aljazeera.

Guverner nigerijske zvezne države Katsina Aminu Bello Masari je na Twitterju zapisal, da so ugrabitelji “vzpostavili stike z vlado”, in dodal, da “potekajo pogovori za zagotovitev njihove varnosti in vrnitev k njihovim družinam” .

Boko Haram in zahodnoafriška veja Islamske države (ISWAP) na severovzhodu Nigerije in v sosednjih Kamerunu, Čadu ter Nigru že leta izvajata nasilne oborožene dejavnosti. Leta 2014 je Boko Haram, čigar ime pomeni “zahodno izobraževanje je prepovedano”, na primer ugrabil na stotine šolark v mestu Chibok.

Več kot 100 napadalcev na motornih kolesih

Še vedno sicer ni jasno, koliko dečkov je bilo ugrabljenih v pokrajini Katsina, navaja Al Džazira. Sprva so sporočili, da gre za najmanj 333 dijakov, ki naj bi izginili, potem ko je skupina oboroženih moških v petek napadla šolo v kraju Kankara.

Več kot 100 oborožencev je z motornimi kolesi vdrlo v stavbo, številnim učencem je uspelo pobegniti, mnoge pa so ujeli in odpeljali.

Po incidentu so zaprli vse srednje šole na tistem območju, napad pa je med drugimi obsodil tudi predsednik države Muhammadu Buhari, ki prihaja iz pokrajine Katsina. Obljubil je okrepitev varnosti na šolah. Obsodbam napada se je v nedeljo pridružil tudi generalni sekretar Organizacije združenih narodov (ZN) Antonio Guterres.

Vladno srednjo šolo za znanost v mestu Kankara na severozahodu Nigerije skupno obiskuje okoli 600 dijakov. Foto: Reuters

Pozivi staršev

Po navedbah nigerijske vlade so v soboto policija, zračne sile in vojska začeli skupno reševalno akcijo, vojska pa je sporočila, da je našla skrivališče ugrabiteljev. V nedeljo so se v šoli zbrali starši in družinski člani, ki so oblasti pozvali, naj pogrešane dečke spravijo na varno.

“Če nam vlada ne bo pomagala, nimamo moči, da bi rešili svoje otroke,” je dejala mati enega od ugrabljenih Murja Mohammed.

Via
STAReuters
Source
RTV MMC
Back to top button