Obrambna ministra ZDA in Kitajske na prvih pogovorih po skoraj 18 mesecih

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin se je danes prek videokonference sestal s kitajskim kolegom Dong Junom, so sporočili iz Pentagona. Gre za prve pogovore med obrambnima ministroma ZDA in Kitajske po skoraj 18 mesecih. Austin je na srečanju med drugim poudaril pomen nadaljnjega odpiranja vojaškega dialoga med državama.

“Uradnika sta razpravljala o obrambnih odnosih med ZDA in Kitajsko ter regionalnih in globalnih varnostnih vprašanjih,” je sporočil Pentagon. Austin je na srečanju poudaril pomen nadaljnjega odpiranja vojaškega dialoga med državama in dodal, da bodo ZDA še naprej letele, plule in delovale – varno in odgovorno – povsod, kjer jim to omogoča mednarodno pravo.

V luči tega je izpostavil pomen svobode plovbe na odprtem morju, ki jo zagotavlja mednarodno pravo, zlasti v Južnokitajskem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Austin se je s kitajskim obrambnim ministrom zadnjič sestal novembra 2022, ko je položaj zasedal Wei Fenghe. Slednjega je nato zamenjal Li Shangfu, ki je z Austinom junija lani na obrambni konferenci v Singapurju izmenjal nekaj besed, a se ministra uradno nista sestala.

Odnosi med dvema največjima svetovnima velesilama so že leta napeti, saj se državi borita za vpliv v azijsko-pacifiški regiji in širše ter se razhajata glede številnih perečih vprašanj, od Tajvana do ruske invazije na Ukrajino. Kljub temu si Washington in Peking prizadevata ohraniti dialog, da napetosti ne bi ušle izpod nadzora.

Back to top button