SvetKultura

Ob pripravah na gradnjo predora pod Stonehengeom številne najdbe

Poudarki zgodbe
  • Najdbe so zaenkrat shranjene v skladišču v Salisburyju, pozneje bodo na ogled v mestnem muzeju.

Arheologi so med predhodnimi raziskavami na območju, kjer bodo gradili tunel pod arheološkim spomenikom Stonehenge, naleteli na številne najdbe. Med drugim so našli grobove iz bronaste dobe, neolitsko lončevino in ostanke ograde v obliki črke c, ki bi lahko pričali o tem, da je bila na tem območju v zgodovini zelo živa obrt.

Spletni portal The Guardian kot eno najbolj zanimivih odkritij izpostavlja neobičajen predmet iz skrilavca, ki so ga našli v 4000 let starem grobu in pri katerem bi lahko šlo za orožje ali simbol moči. V bližini pa so naleteli na grob dojenčka, v katerem so našli manjšo čašo.

Na neolitsko lončeno posodo so naleteli južno od središča za obiskovalce arheološkega spomenika, v jarkih, ki obdajajo že omenjeno ogrado, pa so našli ožgani kremen, kar kaže na to, da so tu že pred tisočletji obdelovali kovino ali usnje.

“Našli smo številne dokaze o ljudeh, ki so v tej pokrajini živeli pred tisočletji, sledove njihovega vsakdanjega življenja, pa tudi smrti in bolj intimnih zadev,” je povedal arheolog Matt Leivers. Dodal je: “Vsaka podrobnost pripomore k ugotavljanju tega, kaj se je dogajalo v tej pokrajini pred in med gradnjo Stonehengea.”

Načrtovana gradnja 3,2 kilometra dolgega cestnega predora pod 4000 let staro svetovno znamenitostjo je sicer naletela na nasprotovanja. Številni strokovnjaki so menili, da bi obsežna gradbena dela lahko povzročila katastrofalno škodo na spomeniku in pripeljala do izgube več sto tisoč arheoloških artefaktov. Vladni projekt, ki je vreden 1,7 milijarde funtov, je konec leta poskušala zaustaviti tudi skupina Save Stonehenge World Heritage Site (SSWHS).

Iz družb Highways England in Wessex Archaeology, ki vodita arheološke raziskave, so po pisanju spletnega portala sporočili, da k raziskavam pristopajo sistematično in previdno. Doslej so ročno izkopali in dokumentirali skoraj 1800 testnih jam in več kot 400 jarkov.

Naslednja faza arheoloških izkopavanj bo sledila še letos. Trajala naj bi približno 18 mesecev, sodelovalo pa naj bi približno 150 arheologov. Gradbena dela so načrtovana v letu 2023.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button