O napadu v Rafi na izrednem zasedanju tudi Varnostni svet ZN

O izraelskem napadu, v katerem je v nedeljo v taborišču za razseljene v Rafi umrlo 45 ljudi, bo danes na izrednem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN. Napad, ki je že v ponedeljek sprožil val zgražanja, so obsodili tudi najvišji predstavniki Združenih narodov.

K izrednemu zasedanju VS ZN je pozvala Alžirija, poziv naj bi podprla tudi Slovenija, navedbe diplomatov povzemajo tuje tiskovne agencije.

Sklic zasedanja sledi valu obsodb, ki so se zvrstile iz držav po vsem svetu, zlasti arabske pa so dogodek označile za pokol. Ubitih je bilo 45 ljudi, več deset je bilo ranjenih. Večina žrtev je bilo po navedbah zdravstvenih oblasti v palestinski enklavi žensk in otrok.

Izrael je napad označil za tragično nesrečo in sporočil, da izvaja preiskavo. Napad naj bi bil usmerjen proti ciljem, povezanim s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, dva njegova visoka predstavnika naj bi bila pri tem ubita.

ZDA so v odzivu ponovile, da mora Izrael storiti vse, da bi preprečil žrtve med civilisti. Obenem skupaj z izraelskimi partnerji preučujejo, kaj natančno se je zgodilo, je javil State Department.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem napad ostro obsodil. “V Gazi ni varnega mesta. Ta groza se mora končati,” je v ponedeljek zapisal na omrežju X.

Da napad kaže na to, da v Gazi ni nikjer varno, je izpostavil tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Podobe iz napadenega taborišča je označil za grozljive, kažejo pa po njegovem mnenju na to, da Izrael ne spreminja načina vojskovanja.

Koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths je izpostavil številna svarila pred civilnimi žrtvami, ki so spremljala izraelsko napoved napada na Rafo. “Posledice smo videli v sinočnjem popolnoma nesprejemljivem napadu,” je sporočil. “Imenovati to napaka, je sporočilo, ki ubitim, žalujočim in tistim, ki se trudijo reševati življenja, ne pomeni nič,” je dodal.

Iz Rafe na jugu območja Gaze sicer danes že poročajo o novih izraelskih napadih.

Back to top button