SvetGospodarstvo

Novi podatki potrjujejo krčenje kitajskega avtomobilskega trga v 2020

Kitajski avtomobilski trg se je lani tretje leto zapored skrčil, kažejo tudi podatki kitajskega panožnega združenja China Passenger Car Association (PCA). Končnim kupcem je bilo prodanih 19,6 milijona avtomobilov, kar je 6,8 odstotka manj kot v letu 2019, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

 

Za celoletni padec je kriv zlasti izbruh pandemije covida-19, ki je Kitajsko zajel v začetku lanskega leta. Pozneje je trg znova beležil rast; decembra 2020 se je prodaja v primerjavi z istim mesecem leto prej povečala za 6,5 odstotka na 2,32 milijona avtomobilov. Številka zajema osebne avtomobile, mestne terence ter manjša gospodarska vozila.

Kitajski trg je za številne avtomobilske proizvajalce globalno najpomembnejši. Že v letih 2018 in 2019 je sicer beležil krčenje. Kitajske oblasti skušajo prodajo spodbujati s subvencijami, ki so v drugem delu lanskega leta obseg rasti potisnile v območje dvomestnih številk.

S podobno oceno razmer na kitajskem avtomobilskem trgu je prejšnji teden že postreglo združenje CAAM, ki v statistiko ob osebnih vozilih vključuje tudi gospodarska vozila, denimo tovornjake in avtobuse. V letu 2020 so na Kitajskem prodali 25,3 milijona vozil, kar je 1,9 odstotka manj kot v letu prej, so pokazali prvi podatki tega združenja. Decembra je bilo prodanih 2,8 milijona vozil, kar je 5,4 odstotka več kot decembra lani.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button