Norveška pripravljena priznati palestinsko državo

Norveška je pripravljena priznati palestinsko državo skupaj z drugimi državami, je dejal norveški premier Jonas Gahr Store danes v Oslu, kjer je gostil španskega kolega Pedra Sancheza, ki išče podporo za to pobudo. Store je pri tem pojasnil, da časovnega načrta za priznanje palestinske države še niso določili.

Kot je na skupni novinarski konferenci s Sanchezom dejal Store, bo treba takšno odločitev sprejeti “v tesnem sodelovanju s podobno mislečimi državami”. Pri tem še niso določili trdnega časovnega načrta, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Norveški parlament je novembra lani sprejel predlog, ki so ga vložile vladajoče stranke, v katerem vlado pozivajo, naj bo pripravljena priznati neodvisno palestinsko državo.

Norveška je v začetku 90. let gostila tudi izraelsko-palestinske mirovne pogovore, ki so privedli do sporazuma iz Osla.

Sanchez je začel turnejo po Evropi, v okviru katere se bo ob norveškem srečal tudi s kolegi iz Irske, Portugalske, Belgije in Slovenije, da bi pridobil podporo za priznanje palestinske države.

Sanchez je danes dejal, da je Španija zavezana k priznanju Palestine kot države čim prej, ko bodo za to primerni pogoji, in na način, ki bo imel najbolj pozitiven vpliv na mirovni proces.

Španija se je k priznanju Palestine zavezala v skupni izjavi s Slovenijo, Malto in Irsko ob robu marčevskega vrha EU, v kateri so premierji med drugim izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Sanchez je prejšnji teden novinarjem, ki so ga spremljali na turneji po Bližnjem vzhodu, dejal, da upa, da se bo to zgodilo do konca junija.

Back to top button