Norveška bo okrepila financiranje agencije UNRWA

Norveška je danes napovedala, da bo povečala svoj vložek v agencijo ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) za 100 milijonov norveških kron, kar znaša približno 8,7 milijona evrov. Norveška vlada je februarja že oznanila financiranje agencije v višini 275 milijonov kron oz. skoraj 24 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“UNRWA je hrbtenica humanitarnega odziva v Gazi. Zaradi vojne, obtožb Izraela, nenehnih napadov na agencijo in sredstev, ki jih zadržujejo glavni donatorji, je v izjemno težkem finančnem položaju,” je ob napovedi povečanja financiranja dejala norveška ministrica za mednarodni razvoj Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Norveška je okrepitev financiranja UNRWA za dodatnih 100 milijonov norveških kron oz. 8,7 milijona evrov oznanila po februarski napovedi, da bo za delovanje agencije prispevala 275 milijonov kron, kar znaša skoraj 24 milijonov evrov. Zunanje ministrstvo v Oslu je ob tem opozorilo, da je bilo od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi, ubitih že skoraj 200 uslužbencev UNRWA.

Izrael je januarja agencijo ZN obtožil, da je 12 njenih uslužbencev sodelovalo v napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih skoraj 1200 ljudi. Številne države so zato ustavile ali začasno prekinile financiranje agencije v višini približno 450 milijonov dolarjev oziroma okoli 413 milijonov evrov.

Neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna je konec aprila po preiskavi ugotovila, da Izrael ni predložil dokazov v podporo svojim trditvam, da je nekaj uslužbencev UNRWA povezanih s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Več držav, med njimi Avstrija, Italija, Nemčija, Švedska, Kanada in Japonska, je nato v zadnjih tednih obnovilo financiranje agencije. Sredstva pa še vedno zadržujejo ZDA, ki so za delovanje UNRWA v zadnjih letih prispevale največ.

O delovanju UNRWA je bilo govora tudi na nedavnem zasedanju voditeljev držav skupine G7, ki so sporočili, da je treba agenciji omogočiti neovirano delovanje v Gazi. Izraelska vojska je v oblegani palestinski enklavi od 7. oktobra lani po zadnjih podatkih tamkajšnjih oblasti ubila več kot 37.300 ljudi.

Back to top button