Nobelova nagrajenka za mir Mohamadi bo na dan podelitve gladovno stavkala

V Iranu zaprta iranska aktivistka za pravice žensk Narges Mohamadi bo v nedeljo, ko bosta njena otroka v njenem imenu na slovesnosti v Oslu prevzela njeno Nobelovo nagrado z mir, začela gladovno stavko, je danes sporočila njena družina.

Njen brat in soprog sta na novinarski konferenci v Oslu pred slovesno podelitvijo danes povedala, da bo gladovno stavko začela v znak solidarnosti z bahajsko versko manjšino v upanju, da bo s tem pritegnila pozornost svetovne javnosti nanjo. Trenutno namreč gladovno stavkata tudi dve vodji te verske skupnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bahajska verska skupnost je največja verska manjšina v Iranu, njeni predstavniki pa menijo, da so diskriminirani na številnih družbenih področjih.

Mohamadi zaradi zavzemanjem za odpravo obveznega nošenja muslimanske naglavne rute hidžab za ženske in smrtne kazni v zloglasnem teheranskem zaporu Evin od leta 2021 prestaja večletno zaporno kazen.

Je krhkega zdravja, že novembra pa je nekaj dni gladovno stavkala, da so ji dovolili premestitev v bolnišnico brez hidžaba.

Na nedeljski slovesnosti v Oslu jo bosta zastopala njena 17-letna dvojčka Ali in Kiana, ki od leta 2015 živita v izgnanstvu v Franciji in svoje matere nista videla že skoraj devet let.

Nobelovo nagrado za mir so Narges Mohamadi podelili za boj proti zatiranju žensk v Iranu, velja pa za eno vodilnih osebnosti protestnega gibanja Ženske, življenje, svoboda. Množično gibanje je nastalo po smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini v pridržanju moralne policije, ki jo je priprla zaradi domnevno nepravilnega nošenja hidžaba.

Starša in brat Mahse Amini naj bi v nedeljo v Strasbourgu prevzeli nagrado Saharov za svobodo misli, ki ji jo je posthumno podelil Evropski parlament. Njihov odvetnik pa je danes AFP sporočil, da jim oblasti ne dovolijo oditi iz Irana.

Back to top button