AktualnoSvetGospodarstvo

Nobelov vrh: Leto 2021 odločilno v boju proti podnebnim spremembam

Letošnje leto je z vidika podnebja odločilno za svet, so ob začetku tridnevnega virtualnega podnebnega vrha “Naš planet, naša prihodnost”, ki ga gosti švedski Nobelov sklad, opozorili vodilni svetovni znanstveniki in Nobelovi nagrajenci. Srečanje sledi nedavnemu globalnemu podnebnemu vrhu, ki ga je gostil predsednik ZDA Joe Biden.

“Ta trenutek, v katerem se zbiramo, je napolnjen z velikim in legitimnim upanjem, da smo prav zdaj na dolgo pričakovani politični prelomnici glede podnebja,” je ob ponedeljkovem odprtju vrha ocenil nekdanji podpredsednik ZDA in Nobelov nagrajenec Al Gore.

Kot je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, še nikoli doslej ni bil tako optimističen, kot je danes. “Živimo v zgodnji fazi trajnostne revolucije,” je dejal in to označil kot revolucijo z razsežnostmi industrijske in hitrostjo digitalne.

Spomnil je, da so številni svetovni voditelji na podnebnem vrhu minuli teden napovedali pomembne in ambicioznejše cilje o prepolovitvi toplogrednih emisij v prihodnjih devetih letih.

“Njihove zaveze so že začrtale smer, v katero se bodo v tem desetletju razvijale vladne politike, njihovi novi kratkoročni cilji pa izjemno povečujejo možnosti za dejansko doseganje cilja podnebno nevtralnega gospodarstva do sredine stoletja.”

Tudi vodilni podnebni znanstvenik Johan Rockstrom, ki vodi inštitut za raziskave vplivov podnebnih sprememb v nemškem Potsdamu (PIK), je leto 2021 označil kot “super leto za sodelovanje” v globalnem boju proti podnebnim spremembam.

Če bomo to leto, v katerem se bo zvrstilo več ključnih vrhunskih srečanj in mednarodnih konferenc na to temo, pravilno izkoristili, bi lahko bili po njegovih besedah v tem desetletju priča “najhitrejši gospodarski tranziciji doslej”.

Kljub slabim obetom je tudi Rockstrom optimističen. “Smo odporna vrsta in inovativna vrsta,” je ocenil, a vendarle obenem opozoril, da “je okno za varen pristanek Zemlje komajda odprto”. Ukrepanje mora biti eksponentno, skupno in vzporedno ter ne postopno, sicer pariški podnebni cilji in tudi cilji ZN trajnostnega razvoja ne bodo doseženi.

“Smo v bitki s časom,” se je v ponedeljek na vrhu strinjal posebni odposlanec ZDA za podnebje John Kerry in dodal, da je obdobje med letom 2020 in 2030 “kritično desetletje”.

Source
STA
Back to top button