Newyorško sodišče zavrglo Trumpovo tožbo proti časniku New York Times

New York, 4. maja – Newyorški sodnik Robert Reed je v sredo zavrgel tožbo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa proti časniku New York Times zaradi domnevne zarote z nečakinjo Mary Trump pri objavi njegovih finančnih podatkov. Sodnik je ugotovil, da s poročanjem ni bilo nič narobe.

New York Times je za članke o Trumpovih dolgovih iz leta 2018 dobil Pulitzerjevo nagrado. Informacije naj bi časopisu predala Trumpova nečakinja Mary Trump, nekdanji predsednik pa je vložil tožbo proti časopisu in nečakinji. Tožba proti časopisu je zavrnjena, glede tožbe proti nečakinji pa odločitev še ni bila sprejeta.

Trump je v tožbi, ki jo je vložil leta 2021, trdil, da sta nečakinja in časopis zakuhala zahrbtno zaroto, da prideta do njegovih zasebnih davčnih dokumentov. Sodnik Reed je v sodbi zapisal, da trditve ne držijo, in ugotovil, da je bilo poročanje časopisa zaščiteno s prvim amandmajem k ameriški ustavi, ki zagotavlja svobodo govora in tiska.

Časopis je sporočil, da je z odločitvijo sodišča zadovoljen. “Gre za pomemben precedens, ki ponovno potrjuje, da so mediji zaščiteni, kadar se ukvarjajo z rutinskim zbiranjem novic, da bi pridobili informacije, ki so bistvenega pomena za javnost,” je sporočil New York Times.

Source
STA
Back to top button