Newyorški tožilec predsednika Hondurasa obtožil pomoči pri trgovini z drogami

Predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez je pomagal tihotapiti tone kokaina v ZDA, je v torek ob predstavitvi obtožnice na začetku sojenja preprodajalcu mamil iz Hondurasa izjavil newyorški zvezni tožilec Jacob Gutwillig.

Obtoženi Geovanny Fuentes Ramirez je predsednika podkupil in si s tem zagotovil “nedotakljivost”, je dejal tožilec. Ramirezov računovodja, ki je sodeloval na sestanku s predsednikom Hernandezom, je citiral njegove besede, da želi v ZDA dobaviti toliko kokaina, da bi ga “gringoti imeli do nosnic”.

Ameriško zvezno tožilstvo Hernandeza uradno sicer ni obtožilo trgovine z drogami. Njegovega brata Tonyja Hernandeza pa so zaradi trgovine z mamili obsodili že oktobra 2019. Takrat so tožilci prav tako omenjali predsednika Hondurasa in trdili, da je od preprodajalcev mamil dobil več milijonov dolarjev podkupnin.

50-letnega Geovannyja Fuentesa Ramireza so aretirali lani v Miamiju, kjer se je izrekel za nedolžnega v obtožbi, da je sodeloval pri tihotapljenju kokaina v ZDA. Predsednik Hernandez pa naj bi pri tem sodeloval tako, da sta vojska in policija Hondurasa tihotapcem mamil pustili proste roke in jih nista preganjali.

Problem za ameriške tožilce je v tem, da je bil Hernandez tesen politični zaveznik tako vlade predsednika Baracka Obame kot tudi vlade Donalda Trumpa. Tudi v času vlade Joeja Bidna po ocenah analitikov proti njemu ni pričakovati sodnega pregona.

Trgovina z drogami je težava, ki je povezana z velikimi migracijami iz srednje Amerike v ZDA. Voditelji teh držav naj bi bili povezani z nasilnimi mamilarskimi karteli. Če bi ameriška vlada vložila obtožnico proti Hernandezu ali uvedla sankcije, v Hondurasu ne bi več imela zaveznika, ki bi ji pomagal zajeziti migracijske tokove, opozarjajo analitiki.

Hernandez vse obtožbe sodelovanja s preprodajalci mamil zavrača. Njegov urad je tvitnil, da so navedbe o sprejemanju podkupnin od trgovcev z mamili povsem napačne in da temeljijo na lažeh kriminalcev, ki si prizadevajo za nižje kazni.

Source
STA
Back to top button