New York toži Amazon zaradi pomanjkljive zaščite zaposlenih v času pandemije

Pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Letitia James je vložila tožbo proti podjetju Amazon, ker naj bi se izogibalo zakonom o zaščiti delavcev v času pandemije novega koronavirusa. Od marca 2020 naj bi v dveh Amazonovih objektih v mestu New York zavračali uvedbo ukrepov proti širjenju pandemije.

Šlo naj bi za pomanjkljivo dezinfekcijo delovnega mesta, spremljanje okuženih, pomanjkljivo socialno distanco in za nepravočasno obveščanje zaposlenih o okužbah sodelavcev.

“Medtem ko sta Amazon in njegov glavni izvršni direktor Jeff Bezos v času hude krize zaslužila milijarde dolarjev, so zaposlene silili v delo v razmerah pomanjkljive varnosti in se celo maščevali tistim, ki so opozarjali na pomanjkljivosti,” je sporočila ministrica.

Amazon je odgovoril, da za zdravje in varnost zaposlenih dobro skrbi, pravosodna ministrica pa da ne ustvarja točne podobe njihovega odgovora na pandemijo. S pravnega vidika se je Amazon na tožbo odzval s trditvijo, da Jamesova za takšno tožbo nima pristojnosti, ker gre za zvezne zakone in uredbe.

Gre za zgodbo z začetka izbruha pandemije, ko so zaradi ukrepov proti pandemiji prebivalci ZDA morali ostati doma in jim je ostalo na voljo le naročanje preko interneta, kjer kraljuje Amazon. Naročila so zelo narasla in podjetje jih je komaj dohajalo.

Ker so šefi posameznih objektov gledali predvsem na številke, je prišlo do upora v objektu Amazona na Staten Islandu z več kot 5000 zaposlenimi in v Queensu z več sto zaposlenimi. Ti so se pritožili zaradi pomanjkanja varnostnih ukrepov na delovnem mestu. Enega od najglasnejših upornikov so odpustili brez utemeljenega razloga, na kar opozarja tudi tožba.

Jamesova poleg odpovedi dobičku, ustvarjenim s kršitvami, zahteva spremembe v ukrepih proti širjenju pandemije, odškodnine zaposlenim in “vrnitev odpisanih”. Poznavalci napovedujejo, da se bo Amazon nekaj časa upiral, nato pa privolil v poravnavo, saj da je newyorški trg preveč dobičkonosen, da bi si na njem krnil ugled.

Source
sta.si
Back to top button