New York bogatejši za prenovljeno železniško postajo Pennsylvania

Ob izteku leta 2020 so v mestu New York sredi pandemije koronavirusa odprli prenovljeno 23.700 kvadratnih metrov veliko poslopje centralne pošte z razširjenim prostorom osrednje mestne železniške postaje Pennsylvania. Prenova newyorške znamenitosti je stala 1,6 milijarde dolarjev. Železniško postajo Pennsylvania so postavili leta 1910, veličastno zgodovinsko poslopje pa so potem porušili leta 1963 in na njeno mesto postavili športno dvorano Madison Square Garden. Železniška postaja se je preselila pod zemljo oziroma pod dvorano.

V prenovljenem poštnem poslopju James F. Farley, ki zajema celoten mestni blok, so sedaj odprli novo postajo Pennsylvania, ki s stekleno streho in visečo uro s stropa malce spominja na staro.

Postajo so imenovali po pokojnem legendarnem zveznem senatorju iz New Yorka Danielu Patricku Moynihanu, ki je dal pobudo za to v 90. letih prejšnjega stoletja, vendar se je projekt zaradi pomanjkanja denarja in drugih razlogov zavlekel.

Sedanji guverner Andrew Cuomo je projekt oživel leta 2016 s pobudo za ustanovitev javno-zasebnega partnerstva zvezne vlade, države in mesta New York ter različnih podjetij.

Staro pošto so predelali in postavili 28 metrov visoko stekleno streho, poslopje je polno umetniških instalacij, med drugim Kehindeja Wileyja, Stana Douglasa in dueta Elmgreen & Dragset, ki so stale skoraj sedem milijonov dolarjev.

Futuristična instalacija Elmgreena in Dragseta imenovana “čebelnjak” z okrog 100 stebri iz aluminija, ki rastejo navzdol iz stropa, vzbujajo največ pozornosti med potniki in obiskovalci.

Nad osrednjim prostorom postaje, 7,5 metra visoko visi s stropa 3,7 metra dolga in 1,8 metra široka ura, ki je narejena po izvirnem modelu. Izvirna ura postaje Pennsylvania je nekoč služila kot točka srečanj, podobno kot še danes služi ura sredi železniške postaje Grand Central, ki je s pomočjo nekdanje prve dame ZDA Jacqueline Kennedy Onassis ušla usodi postaje Pennsylvania.

S postaje Grand Central na 42. ulici vozijo primestni vlaki v severna predmestja mesta New York, postaja Pennsylvania pa ima vlake za po Long Islandu, New Jerseyju in celotnih ZDA. Obe sta povezani tudi z mestnim sistemom podzemne železnice.

Najprej so morali obnoviti fasado poštnega poslopja, nato pa so začeli z delom v notranjosti. Pošta bo ohranila svoje prostore na vrhu uličnega stopnišča preko 8. avenije od dvorane Madison Square Garden, višek prostorov ogromnega poslopja pa najemajo podjetja za svoje dejavnosti. Kmalu bo imel tam prostore tudi Facebook.

Postaja bo premogla številne restavracije in trgovine, kar je še v izdelavi. Že sedaj je vsem na voljo zastonj internet, nosečnice so dobile prostor za dojenje dojenčkov v miru, Newyorčani pa še nekaj zelo potrebnih javnih stranišč.

Source
STA
Back to top button