Netflix razočaral vlagatelje s počasno rastjo števila naročnikov

Ameriški ponudnik pretočnih vsebin Netflix je lansko leto končal z 221,8 milijona naročnikov. V zadnjem četrtletju lani je število naročnikov povečal za 8,28 milijona, s čimer ni dosegel lastnega cilja 8,5 milijona. Vlagatelji so razočarani, delnice Netflixa so močno potonile, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

 

Čeprav je Netflix v zadnjem času ponudil več uspešnic, kot sta Squid Game in Money Heist, se rast števila njegovih naročnikov ohlaja. Nič bolje ne kaže za prvo letošnje četrtletje, ko naj bi pritegnil le okoli 2,5 milijona dodatnih uporabnikov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Manj kot 2,5 milijona novih naročnikov je Netflix nazadnje beležil leta 2010, ko je imel zgolj 13,9 milijona strank. Vlagatelji so se zato na novico nemudoma odzvali, delnice so potonile za okoli petino.

V Netflixu so izpostavili zdrave stopnje ohranjanja obstoječih naročnikov in ravni uporabe storitve. Medtem pa stopnja pridobivanja novih gledalcev še ni dosegla predpandemičnih ravni, so navedli.

Analitiki razlog za to vidijo zlasti v krepitvi konkurence, ki jo predstavljajo denimo Apple TV+, Disney+ in HBO Max. Čeprav Netflix ostaja vodilni ponudnik pretočnih vsebin, je konkurenca ob vstopu v leto 2022 močnejša kot kadar koli doslej, navaja AFP.

Med večjimi Netflixovimi uspešnicami je bila lani južnokorejska serija Squid Game, ki si jo je do sredine oktobra ogledalo več kot 142 milijonov naročnikov. Netflix je napovedal drugo sezono, a časovnice še ni razkril. Do marca bodo morali navdušenci čakati tudi na druge velike povratke, denimo na novo sezono priljubljene serije Bridgerton.

Netflix je v četrtek razkril tudi poslovne rezultate zadnjega lanskega četrtletja, ki so bili boljši od pričakovanj. Dobička je bilo za 607 milijonov dolarjev, kar je več kot 542 milijona dolarjev v enakem obdobju predlani, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Prihodki so se povečali za 16,1 odstotka na 7,71 milijarde dolarjev, k čemur sta pripomogla tako večje število naročnikov kot višja povprečna naročnina.

V prvem letošnjem trimesečju Netflix pričakuje 7,9 milijarde dolarjev prihodkov.

V četrtek so Netflixove delnice v borznem trgovanju končale 1,5 odstotka pod gladino. Še dodatnih 18 odstotkov pa so izgubile v trgovanju po zaprtju borznega parketa, še navaja dpa.

Source
STA
Back to top button