Netanjahu v zadnjem trenutku preložil prvo pot v Združene arabske emirate

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes v zadnjem trenutku preložil načrtovan prvi obisk Združenih arabskih emiratov, in sicer zaradi spora s sosednjo Jordanijo glede poti leta, so sporočili iz njegove pisarne. Jordanija je sicer kasneje odobrila prelet njenega zračnega prostora, a je premier obisk že preložil.

Netanjahu in prestolonaslednik Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed sta se strinjala, da obisk preložita na kasnejši termin. Na obisk bi se moral sicer odpraviti danes, so sporočili iz kabineta premierja.

V Emiratih se na preložitev še niso odzvali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Težave v preletu zračnega prostora naj bi bile povezane z odpovedjo obiska jordanskega prestolonaslednika Husejna bin Abdulaha na tempeljskem griču v Jeruzalemu. Obisk je odpovedal zaradi spora glede varnostnega protokola v Jeruzalemu, so še sporočili iz pisarne Netanjahuja.

Jordanija je potrdila, da so zaradi spreminjanja varnostnega protokola odpovedali obisk, ki so ga načrtovali v sredo zvečer, niso pa se odzvali na očitke glede Netanjahujevega preleta jordanskega zračnega prostora.

Medtem so danes v bolnišnico sprejeli ženo izraelskega premierja Saro Netanjahu, saj se ji je razlil slepič. Premier je bil ob njej, vendar naj njena hospitalizacija ne bi bila povezana s preložitvijo obiska.

Izrael in Združeni arabski emirati so se lani avgusta dogovorili o vzpostavitvi diplomatskih odnosov, potem ko so pri tem posredovale ZDA. Mnogi so vzpostavitev diplomatskih odnosov označili za zgodovinsko.

Source
STA
Back to top button