Nemški gospodarski minister proti povezovanju Severnega toka s primerom Navalni

Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je posvaril pred povezovanjem primera vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega s plinovodom Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo. Na gradnjo plinovoda sicer z zaskrbljenostjo gledajo v Washingtonu, saj menijo, da povečuje vpliv Rusije in spodkopava čezatlantsko varnost.

Altmaier se je v pogovoru za nemški časnik Bild am Sonntag zavzel za nadaljevanje izgradnje plinovoda, ki je skoraj v celoti že dokončan.

“Poslovni odnosi in poslovni projekti, ki so obstajali desetletja, so ena stvar, resne kršitve človekovih pravic in naš odziv nanje pa nekaj drugega,” je v danes objavljenem pogovoru dejal Altmeier.

Nemčija je bila v luči poskusa zastrupitve opozicijskega voditelja in ostrega kritika Kremlja Navalnega, ki je bil ta teden v Moskvi obsojen na zaporno kazen, deležna pozivov, naj ustavi gradnjo plinovoda. Navalnega naj bi zastrupili na ukaz ruskega predsednika Vladimirja Putina, kar pa v Kremlju odločno zavračajo.

V petek je podobno stališče zagovarjala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je prav tako posvarila pred povezovanjem teh dveh vprašanj.

44-letni Navalni se je 17. januarja vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. V torek je moskovsko sodišče Navalnega obsodilo na tri leta in pol zapora zaradi kršitve pogojne izpusta v povezavi z leta 2014 izrečeno kaznijo zaradi poneverb.

Države EU po obsodbi Navalnega razmišljajo o uvedbi novih sankcij proti Rusiji, o čemer bodo zunanji ministri držav članic razpravljali 22. februarja.

Ameriški State Department je ta teden opozoril Berlin, da Severni tok 2 “spodkopava čezatlantsko varnost”. V Washingtonu so pojasnili, da budno spremljajo gradnjo Severnega toka 2.

Dela za plinovod se medtem nadaljujejo. 94 odstotkov približno 1230 kilometrov dolgega plinovoda je že dokončanih. Iz Rusije naj bi v Nemčijo prek tega plinovoda dobavili 55 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Source
sta.si
Back to top button