Nemčija napovedala dodatnih 400 milijonov evrov pomoči za Ukrajino

Nemčija bo Ukrajini zagotovila dodaten paket vojaške in druge pomoči v skupni vrednosti 400 milijonov evrov, je v pogovoru za nemški časnik Bild povedal nemški obrambni minister Boris Pistorius. Pojasnil je, da bo paket vključeval predvsem dodatno strelivo, pa tudi humanitarno pomoč.

“Ukrajini dobavljamo dodatno strelivo,” je povedal Pistorius in dodal, da bodo v paket pomoči poleg različnih vrst streliva, ki ga Ukrajina najbolj potrebuje, med drugim vključena oklepna bojna vozila in sistemi za odstranjevanje min.

V odgovoru na vprašanje o tem, ali se bo Nemčija odzvala na ukrajinske zahteve po orožju, kot so manevrirne rakete dolgega dosega taurus, je Pistorius dejal, da mora vlada odločitev o tem skrbno pretehtati, saj je treba razjasniti številne politične, pravne, vojaške in tehnične vidike.

Dodal je, da ne za zdaj načrtujejo niti dobav sodobnih bojnih letal, k čemur so v Kijevu že večkrat pozvali. Pojasnil je, da se Nemčija trenutno osredotoča na strelivo, zračno obrambo in oklepna bojna vozila, v luči bližajoče se zime pa tudi na humanitarno pomoč, kot so oblačila in grelci.

Ob tem je Pistorius dejal še, da si želi, da bi Ukrajina zmagala v vojni proti Rusiji, in da jo bo Nemčija podpirala, dokler bo to potrebno. Ocenil je, da v tej vojni ne gre zgolj za Ukrajino in njeno ozemlje, temveč za boj za svobodo po vsem svetu, tudi v Nemčiji.

Pogovor z nemškim obrambnim ministrom je bil v časniku Bild objavljen na predvečer torkovega srečanja kontaktne skupine za Ukrajino, ki ga bo v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji vodil obrambni minister ZDA Lloyd Austin. Pistorius se po poročanju Bilda srečanja osebno ne bo mogel udeležiti, ker so danes pri njem potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Back to top button