Nemčija nadzor na meji s Poljsko, Švico in Češko podaljšala za šest mesecev

Nemčija je za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Poljsko, Češko in Švico, je danes sporočilo nemško notranje ministrstvo. O podaljšanju nadzora je že obvestilo Evropsko komisijo. Kot razlog pa so v Berlinu navedli boj proti nezakonitemu priseljevanju in tihotapljenju, pa tudi krepitev varnosti pred evropskim prvenstvom v nogometu.

“Od sredine oktobra lani je zvezna policija v okviru nadzora na notranjih mejah, vključno na meji z Avstrijo, aretirala približno 920 tihotapcev ljudi. To kaže, da je nadzor učinkovit,” je danes ob podaljšanju nadzora na meji s Poljsko, Češko in Švico izjavila nemška notranja ministrica Nancy Faeser.

Nemčija je zaradi velikega števila beguncev nadzor na meji z Avstrijo uvedla že leta 2015, nadzor naj bi se iztekel 11. novembra. Na meji s Poljsko, Češko in Švico pa ga je uvedla 16. oktobra, sprva za deset dni, a ga je nato večkrat podaljšala, nazadnje do 15. junija.

Kot razlog je Berlin navedel boj proti nezakonitemu priseljevanju in tihotapljenju ljudi. Od 16. oktobra pa je policija po podatkih notranjega ministrstva zabeležila približno 37.600 nedovoljenih vstopov v državo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Back to top button