Nemčija, Francija, Velika Britanija in ZDA za obnovitev čezatlantskih odnosov

Zunanji ministri Nemčije, Francije, Velike Britanije in ZDA, Heiko Maas, Jean-Yves Le Drian, Dominic Raab in Anthony Blinken, so po prvih poglobljenih pogovorih, odkar je predsednik ZDA Joe Biden, skupno izrazili željo po obnovitvi čezatlantskih odnosov. Kot so še sporočili v Berlinu, so pogovori potekali v zaupljivem in konstruktivnem ozračju.

Poleg mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu so ministri v petek govorili tudi o pandemiji covida-19, odnosih s Kitajko in Rusijo ter globalni podnebni politiki.

“Zunanji ministri so se strinjali, da želijo obnoviti tradicionalno tesno čezatlantsko partnerstvo in v prihodnje skupaj reševati globalne izzive,” je v sporočilu za javnost objavilo nemško zunanje ministrstvo.

Osrednja tema pogovorov zunanjih ministrov Nemčije, Francije in Velike Britanije ter ameriškega državnega sekretarja Blinkna je bil mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu, iz katere so se ZDA umaknile leta 2018. Vse tri omenjene evropske države so sopodpisnice sporazuma iz leta 2015, z ZDA pa so se tokrat, kot je na Twitterju objavil vodja britanske diplomacije, pogovarjale o tem, kako na “edinstven način odgovoriti na naše skupne pomisleke v zvezi z Iranom”.

Francoski zunanji minister je na Twitterju objavil, da so bili pogovori “pomemben dialog o Iranu in kako skupno” reševati jedrsko vprašanje in vprašanje regionalne varnosti.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je po srečanju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je Blinken “poudaril zavezanost ZDA usklajenemu ukrepanju za premagovanje globalnih izzivov”.

Blinken in njegovi kolegi so “potrdili osrednjo vlogo čezatlantskih odnosov pri reševanju varnostnih, podnebnih, gospodarskih, zdravstvenih in drugih izzivov, s katerimi se sooča svet”, je še dejal Price.

Source
sta.si
Back to top button