Nemčija, Francija in Poljska za skupen boj proti lažnim novicam in dezinformacijam

Zunanji ministri Nemčije, Francije in Poljske so se danes na srečanju v nemškem Weimarju strinjali, da morajo njihove države v luči junijskih evropskih volitev sodelovati v boju proti lažnim novicam in dezinformacijam. Izrazili so željo, da bi postali gonilna sila evropskega boja proti hibridnim grožnjam, zlasti iz Rusije.

“Ne moremo si več privoščiti zunanje politike na avtopilotu,” je ob francoskem in poljskem kolegu, Stephanu Sejourneju in Radoslawu Sikorskem, povedala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Poudarila je, da želijo Nemčija, Francija in Poljska delovati v smeri, da bi EU postala sposobnejša za geopolitično delovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupaj s Sejournejem in Sikorskim je bila soglasna, da morajo njihove države v luči prihajajočih evropskih volitev sodelovati v boju proti lažnim novicam in dezinformacijam. “Evropa je napadena od znotraj in zunaj, vključno z vohunjenjem,” je dejala vodja nemška diplomacije in dodala, da so dezinformacijske kampanje usmerjene proti “srcu evropske demokracije”.

Sejourne je mlade pozval k udeležbi na evropskih volitvah. “Pomembno je, da izkoristimo volilno pravico, medtem ko je demokracija po vsem svetu pod pritiskom,” je dejal in med drugim omenil ruske poskuse destabilizacije. Sikorski je ob tem poudaril nujnost zmage Ukrajine v vojni in izpostavil pomen prihajajočih predsedniških volitev v ZDA.

Francija, Nemčija in Poljska tvorijo t. i. weimarski trikotnik, ustanovljen leta 1991. Sredi marca so se v okviru pobude v Berlinu sestali nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in poljski premier Donald Tusk ter se med drugim zavezali enotnosti v podpori Ukrajini.

Back to top button