Nekdanji vodja francoske skrajne desnice Jean-Marie Le Pen zaradi slabšanja zdravja pod skrbništvom

Francosko pravosodje je 95-letnega nekdanjega vodjo francoske skrajne desnice Jean-Marie Le Pena na zahtevo njegove družine postavilo pod pravno skrbništvo, saj se njegovo zdravstveno stanje slabša, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil visoki predstavnik stranke.

Le Pen, ki je že nekaj časa šibkega zdravja, je soustanovil in vodil Nacionalno fronto in leta 2002 presenetil z uvrstitvijo v drugi krog predsedniških volitev. Vodenje stranke je prevzela njegova hči Marine, ki jo je preimenovala v Nacionalni zbor in jo skušala približati tradicionalnim strankam.

Sodišče v okolici Pariza je Jean-Marie Le Penu po zdravniških pregledih določilo režim sodne zaščite, je povedal namestnik vodje Nacionalnega zbora Louis Aliot. Odločitev bo njegovim otrokom omogočila sprejemanje odločitev v njegovem imenu. Takšne odločbe v Franciji izdajajo, kadar se zdravstveno stanje osebe poslabša do te mere, da potrebuje pomoč pri sprejemanju odločitev.

Po navedbah več njegovih bližnjih se je zdravstveno stanje Jean-Marie Le Pena od aprila lani, ko je doživel srčni infarkt, močno poslabšalo.

Ob skrbništvu se poraja vprašanje, ali bo Jean-Marie Le Pen lahko skupaj s svojo hčerko in več kot desetimi osumljenci navzoč na sojenju zaradi obtožb o uporabi evropskih sredstev za financiranje dejavnosti stranke v Franciji, ki se bo začelo 30. septembra. “Mislim, da bo moralo sodišče odločiti, da se ne more niti pojaviti niti pričati ali sodelovati v tem sojenju,” je dejal Aliot.

Sojenje bo po poročanju AFP ključno tudi za Marine Le Pen, ki naj bi se leta 2027 še četrtič potegovala za predsedniški položaj, analitiki pa menijo, da ima dobre možnosti, da osvoji Elizejsko palačo.

Back to top button