Svet

Nekdanji policist Derek Chauvin se na sojenju ne bo osebno zagovarjal

Nekdanji policist iz Minneapolisa Derek Chauvin se ne bo zagovarjal na sojenju zaradi umora temnopoltega Georgea Floyda in njegova obramba je s tem po dveh dneh sklenila zagovor. Sedaj bo na vrsti porota, ki se mora odločiti, ali ga bo med drugim spoznala za krivega umora ali uboja.

Sodnik Peter Cahill je Chauvina vprašal, kako se je odločil, ta pa je potrdil, da se ne bo zagovarjal v skladu z njegovo pravico po 5. amandmaju k ameriški ustavi, ki ščiti pred samoobtožbo. Na podobnih sojenjih zaradi umora se obtoženci izjemno redko odločijo za pričanje v lastno korist, ker nimajo veliko dobiti, lahko pa veliko izgubijo.

Tožilci danes nameravajo še zaslišati ekspertne priče, nato pa bodo v ponedeljek na vrsti sklepni nagovori tožilstva in obrambe poroti. Porota bo šla potem v izolacijo do sprejema odločitve o krivdi ali nedolžnosti ali pa bo priznala, da se ji ni uspelo poenotiti in primer bo razveljavljen, tožilci pa bodo imeli možnost, da vložijo novo obtožnico.

Porota je tudi pod pritiskom ulice, saj je sodišče obkroženo z varnostnimi ovirami in veliko prisotnostjo policije. Chauvin je maja lani med aretacijo Floydu več kot devet minut klečal na vratu in mu po mnenju izvedencev tožilstva prekinil dovod kisika ter ga s tem ubil.

Obramba je predstavila svoje izvedence, ki so menili, da je Floyd umrl tudi zaradi česa drugega, na primer slabega srca, odvisnosti od mamil, vdihavanja izpušnih plinov policijskega avtomobila, pod katerim je ležal vklenjen, in vsega mogočega drugega, le zaradi Chauvinovega kolena na vratu ne.

Tožilci so v četrtek želeli še poroti predstaviti dokaze glede teorije o zastrupitvi z izpušnimi plini avtomobila, vendar je sodnik to zavrnil in tožilce opozoril, naj niti ne poskušajo tega omenjati poroti, ker bo sojenje razveljavljeno.

Priča obrambe je v sredo ugibala o zastrupitvi z izpušnimi plini, tožilci pa so ugotovili, da je bil opravljen test prisotnosti ogljikovega monoksida v Floydovi krvi po smrti. Test potemtakem ni pokazal ničesar, kar bi potrdilo kredibilnost teorije priče obrambe. Sodnikova odločitev je lahko kasneje vzrok za pritožbo tožilstva, saj je teorijo o ogljikovem monoksidu vnesla obramba.

Chauvin se doslej nikoli ni javno zagovarjal zaradi smrti Floyda. Maja lani med ponesrečenim poskusom aretacije so ga posneli, ko je dejal, da so morali na nek način obvladati tega velikega možakarja, ki je bil očitno pod vplivom nečesa.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button