Nekdanja veleposlanica pri ZN Nikki Haley kritična do Trumpa

Dosedanji potek sojenja v postopku ustavne obtožbe nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa v senatu ni prepričal veliko republikancev v njegovo krivdo za napad na kongres 6. januarja. Prepričal pa je nekdanjo veleposlanico pri ZN Nikki Haley, ki je pozvala republikance, naj Trumpu odrečejo podporo.

Haleyjeva, ki je bila doslej med njegovimi najbolj zvestimi zagovorniki, je presenetila s svojo kritiko v intervjuju za medij Politico. Dejala je, da se je Trump po porazu na volitvah povsem spremenil in da ga ne prepozna več.

“Ubral je pot, ki je ne bi smel, mi pa mu ne bi smeli slediti in ga poslušati. Ne smemo dovoliti, da bi se to še kdaj ponovilo. Kar se je zgodilo z njim, me je globoko pretreslo. (…) Ne vem več, kdo je ta oseba. To ni oseba, s katero sem delala,” je dejala Haleyjeva.

Republikance je pozvala, naj mu več ne sledijo, in menila, da v prihodnje Trump ne bo pomembna osebnost v republikanski stranki. Nikki Haley se sicer omenja kot možna republikanska predsedniška kandidatka leta 2024. Doslej je bila zvesta Trumpu, ker je računala na njegovo podporo in podporo njegove volilne baze.

Po treh dneh nizanja obtožb v senatu na sojenju v ustavni obtožbi, kjer so demokratski tožilci povezali Trumpove izjave z napadom na kongres, ki je zahteval pet življenj, pa je Haleyjeva kot prva začela odmik možnih bodočih predsedniških kandidatov o trenutnega vodje stranke.

Tožilci so primer sklenili, danes sta na vrsti Trumpova odvetnika, ki nameravata svoje delo končati že po nekaj urah, saj sta prepričana, da je republikanskih senatorjev, ki bodo glasovali proti obsodbi ne glede na dokaze in dejstva, več kot dovolj.

Nekatere, ki še omahujejo, je sicer v četrtek malce pretresel nastop demokrata iz Kalifornije Teda Lieuja. “Mene ni strah, da bo Trump znova kandidiral za predsednika in zmagal. Strah me je, da bo kandidiral in spet izgubil in bomo šli skozi vse to znova,” je dejal Lieu.

Za obsodbo Trumpa sta potrebni dve tretjini glasov v 100-članskem senatu, kar pomeni, da je potreben prestop 17 od 50 republikancev. Za zdaj lahko tožilstvo računa morda ne šest. Vendar pa lahko senat kasneje še glasuje o prepovedi javnih funkcij Trumpu.

Konservativni komentator Bill Kristol je ugibal, da bodo za obsodbo morda glasovali Mitt Romney iz Utaha, Ben Sasse iz Nebraske, Pat Toomey iz Pensilvanije, Susan Collins iz Maina, Lisa Murkowski iz Aljaske in Bill Cassidy iz Louisiane. Omenil je možnost, da bi za obsodbo glasovalo še 12 republikancev na čelu z vodjo manjšine Mitchem McConnellom.

Jedro Trumpove podpore ostaja trdno in demokrati obtožujejo skupino senatorjev nasprotne strani, ki so se v četrtek zvečer sestali s Trumpovima odvetnikoma, izdaje prisege.

Trumpova odvetnika imata na voljo 16 ur za predstavitev obrambe, vendar analitiki pričakujejo, da bosta delo končala po nekaj urah.

Source
sta.si
Back to top button