Svet

Navalni ostaja v priporu

Sodišče v Moskvi je danes potrdilo 30-dnevni pripor opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu ter zavrnilo pritožbo njegovih odvetnikov. Navalni je danes sodišču očital, da gre za brezpravje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik Musa Musajev je danes sporočil, da odločitev glede pripora ostaja nespremenjena.

Navalni je bil kritičen do odločitve. “To je očitno brezpravje, s katerim želijo ustrahovati mene in druge,” je opozoril.

44-letni Navalni se je 17. januarja vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, po zaslišanju pa so sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

Ekipa Navalnega je za minuli konec tedna pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih in podobno pozivajo tudi za ta konec tedna. Na prvih protestih, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi, so aretirali več tisoč ljudi.

Moskovska policija je danes posvarila pred novimi napovedanimi nedovoljenimi protesti ter sporočila, da bodo organizatorji in protestniki morali prevzeti odgovornost. “Poskuse organiziranja nedovoljenih javnih dogodkov in izzivalne akcije na strani udeležencev bo razumeti kot grožnjo javnemu redu, ki bo nemudoma zatrta,” so sporočili iz policije.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button