AktualnoSvet

Nato poziva Rusijo, naj preneha krepiti vojaško prisotnost ob Ukrajini

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes pozval Rusijo, naj ustavi krepitev vojaške prisotnosti ob meji z Ukrajino in preneha podpirati proruske separatiste na vzhodu te države. O zaostrenih razmerah na območju se je danes v Bruslju pogovarjal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrijem Kulebo.

“Znatna vojaška krepitev Rusije je neutemeljena, brez razloga in močno zaskrbljujoča,” je na novinarki konferenci po srečanju z ukrajinskim ministrom dejal Stoltenberg. Rusija mora po njegovih besedah ustaviti nameščanje vojakov okrog Ukrajine, prenehati s provokacijami in zaostrovanjem.

Kuleba je medtem Nato pozval, naj se ne pusti znova presenetiti Rusiji in naj Ukrajini zagotovi “zelo konkretno podporo”. Po njegovem prepričanju se je treba izogniti napaki iz leta 2014, ko je Rusija sprožila hitro akcijo tako na vzhodu Ukrajine kot na Krimu, medtem ko je “velik del Zahoda razmišljal o odzivu”.

“Pri Rusiji ni mogoče ničesar izključiti,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V zadnjem času se krepi zaskrbljenost zaradi znova razplamtele krize na vzhodu Ukrajine, od koder poročajo o okrepljenih spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti, medtem ko Rusija ob meji krepi prisotnost svoje vojske.

Kijev, ki se boji, da Rusija išče izgovor za napad nanjo, trdi, da je Rusija na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, in ob meji na vzhodu Ukrajine, namestila že okrog 80.000 svojih vojakov.

Kuleba bo o razmerah še danes spregovoril na zasedanju komisije Nata, pristojne za odnose med zavezništvom in Ukrajino, predvideno pa ima tudi srečanje z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, ki se danes prav tako mudi v Bruslju.

Stoltenberg je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še zagotovil, da je podpora Nata suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine neomajna.

O tem, kdaj bi se lahko Ukrajina pridružila zavezništvu, pa bo odločil Nato in ne Moskva, je dejal. “Nihče drug se nima pravice vmešavati in posredovati v tem procesu,” je poudaril po poročanju agencije Reuters. “Rusija poskuša vzpostaviti nekakšno območje vpliva, na katerem poskuša odločati o tem, kaj lahko počnejo sosede,” je dodal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button