Svet

Nato poziva Kitajsko k nadzoru oboroževanja

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek v pogovorih s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem izrazil zaskrbljenost zaradi rasti kitajskega jedrskega arzenala in hkrati pozval Peking k pogovorom o nadzoru oboroževanja. Peking je pozval tudi k usklajenemu reševanju varnostnih problemov v svetu, kot je Afganistan.

Stoltenberg je poudaril, da Kitajska ni nasprotnik Nata, vendar mora “spoštovati svoje mednarodne obveznosti in se obnašati odgovorno v mednarodnem sistemu”, so sporočili iz sedeža Nata v Bruslju.

Izrazil je zaskrbljenost zaradi kitajskih “politik prisile, širjenja jedrske oborožitve in pomanjkanja transparentnosti vojaške modernizacije”. Ob tem je Wangu ponudil “vzajemno transparentnost in dialog glede nadzora oborožitve, kar bi bilo lahko v korist tako Natu kot Kitajski”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V pogovorih sta se dotaknila tudi Afganistana, s katerim ima Kitajska nekaj skupne meje. Po padcu afganistanske vlade Peking kaže določeno odprtost do talibanov, Stoltenberg pa je Kitajsko pozval predvsem k usklajenemu delovanju z ostalo mednarodno skupnostjo. Usklajeno bi bilo treba delovati “zlasti z državami v regiji, da bi talibane držali za besedo glede njihovih obljub o boju proti terorizmu, spoštovanju človekovih pravic in nenazadnje tudi pravicah žensk”.

V Natu obstaja bojazen, da bo skušala Kitajska umik zahodnih sil in talibanski prevzem oblasti v Afganistanu izkoristiti v svoj prid, da pa bo to lahko škodovalo Afganistancem, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button