Napad: Na naftnem tankerju v savdski Džedi odjeknila eksplozija

Ogovornosti za razstrelitev ni prevzel še nihče

V pristanišču v savdski Džedi je odjeknila eksplozija na naftnem tankerju s singapursko zastavo, ki ga je zadel projektil. Odgovornosti za zadnjega v nizu napadov na energetsko infrastrukturo v Savdski Arabiji za zdaj ni prevzela nobena skupina.

“Tanker, zasidran na terminalu za gorivo v Džedi, je v zgodnjih jutranjih urah napadel čoln, naložen z eksplozivom,” je po poročanju savdske tiskovne agencije SPA dejal tiskovni predstavnik tamkajšnjega ministrstva za energetiko.

Ladjarska družba Hafnia je pred tem sporočila, da je zgodaj zjutraj tanker BW Rhine zadel projektil, ki je povzročil eksplozijo in nato požar na krovu, ki ga je posadki uspelo pogasiti, nihče od 22 ljudi na krovu pa ni bil poškodovan.

Je prišlo tudi do izlitja nafte?

Za zdaj še ni jasno, ali je po incidentu v trenutno največjem mestu ob Rdečem morju prišlo do izlitja nafte v morje, a ladijski instrumenti so pokazali, da se nivo nafte na krovu ni spremenil, so sporočili iz družbe Hafnia. “Možno je, da je s plovila ušlo nekaj nafte, vendar to ni bilo potrjeno in trenutno kaže, da so ravni na krovu enake kot pred incidentom,” so zapisali v izjavi.

Odgovornosti za incident, ki je povzročil eksplozijo na tankerju, za zdaj ni prevzela nobena skupina. Incident je podoben prejšnjim napadom na tankerje na območju, ki je zelo pomembno za trgovino z nafto. Kot poroča AFP, so hutijski uporniki v Jemnu, ki jih podpira Iran, v zadnjem obdobju okrepili čezmejne napade na savdske cilje.

Pred približno tremi tedni je mina eksplodirala na tankerju ob južni obali Savdske Arabije, odgovornost za napad pa je vojaška koalicija v Jemnu, ki jo vodi Savdska Arabija, pripisala hutijskim upornikom.

Via
STA
Source
RTV MMC
Back to top button