Nafta po padcu znova navzgor

Cene nafte so si po ponedeljkovem padcu danes opomogle. Severnomorska nafta je znova nad 87 dolarji, ameriška se je približala 84 dolarjem za 159-litrski sod.

 

 

Severnomorska nafta brent za dobavo marca je zjutraj po evropskem času stala 87,07 dolarja, kar je 80 centov več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Cena zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena marca, se je zvišala za 61 centov na 83,92 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ponedeljkov padec je bil posledica slabega vzdušja na delniških trgih, h kateremu so botrovala pričakovanja, da bo ameriška centralna banka zvišala obrestne mere, in bojazni glede morebitnega konflikta med Rusijo na eni strani ter Zahodom in Ukrajino na drugi strani.

Cene nafte so se nekoliko oddaljile od sedemletnega vrha, ki so ga dosegle minuli teden. Cene je poganjala omejena ponudba ob naraščajočem povpraševanju. Trenutno pandemični val z različico novega koronavirusa omikron vpliva na gospodarstvo, a precej manj kot prejšnji valovi pandemije. Omikron je zelo nalezljiv, naj bi pa povzročal nekoliko blažjo obliko bolezni kot prejšnje različice virusa.

Source
STA
Back to top button