Na Slovaškem jeza zaradi načrtovanega vojaškega sporazuma z ZDA

Na Slovaškem je za veliko razburjenje poskrbel načrtovan podpis vojaškega dogovora z ZDA. Kritiki svarijo, da se bo država z njim odpovedala svoji suverenosti, njegovi zagovorniki pa vztrajajo, da gre za “nepotrebno histerijo”.

 

 

ZDA želijo okrepiti svojo vojaško prisotnost v državi članici EU, ki meji na nemirno Ukrajino, zato med drugim načrtujejo razširitev obeh vojaških letališč na Slovaškem Sliač in Kuchyna. Vlada v Bratislavi naj bi pogodbo o obrambnem sodelovanju, ki bo to omogočala, uradno potrdila prihodnji teden, nakar bo sledil njen podpis v Washingtonu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A v torek je slovaško generalno državno tožilstvo nepričakovano izkoristilo svojo pravico do presoje oziroma mnenja, pri čemer je nanizalo kar 35 “temeljnih ugovorov” in predlagalo odstop od načrtovanega sporazuma. Zatem sta se oglasili obe socialdemokratski opozicijski stranki in sporazum, za katerega je javnost do takrat komajda vedela, je naenkrat postal vroča politična tema. Zdaj mu nasprotuje celo koalicijska desna populistična stranka Mi smo družina, kar pomeni, da bi lahko dejansko bil zavrnjen, piše dpa.

Generalno državno tožilstvo je sicer sporazumu očitalo protiustavno podreditev. ZDA bi se resda zavezale, da bodo letališči obnovili na lastne stroške in da bosta ti kljub temu ostali v lasti slovaške države, a dejanska uporaba letališč bo brezplačno prepuščena ameriški vojski. Slovaške oblasti tako npr. ne bodo imele možnosti nadzora, ali ZDA na letališčih skladiščijo jedrsko orožje, zaradi česar bi lahko Slovaška postala morebitna tarča napada v jedrskem konfliktu. Poleg tega slovaško pravosodje ne bi moglo ukrepati proti kaznivim dejanjem ameriških vojakov.

Source
STA
Back to top button