Na severu Iraka v raketnem napadu ubit en človek, med ranjenimi ameriški vojak

Odgovornost za napad je prevzela manj znana skupina

V raketnem napadu na vojaško bazo na severu Iraka je bil v ponedeljek zvečer ubit tuji civilist, ranjenih pa je bilo še pet in ameriški vojak, je sporočila mednarodna koalicija sil pod vodstvom ZDA. Med ranjenimi je več ameriških pogodbenikov.

Po navedbah iraških in koalicijskih virov so na oporišče v Erbilu v iraškem Kurdistanu priletele vsaj tri rakete, še dve pa sta prileteli na stanovanjsko območje. Ubiti civilist po besedah tiskovnega predstavnika koalicije ni bil Iračan, vseeno pa njegove narodnosti ni želel razkriti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V oporišču v bližini tamkajšnjega letališča so nameščeni vojaki in drugo osebje mednarodne koalicije, ki sodelujejo v boju proti džihadistični Islamski državi. Odkar je Irak konec leta 2017 razglasil zmago proti tej skupini, se je število koalicijskih vojakov v celotnem Iraku zmanjšalo na skupno okoli 3500. Od tega pa je 2500 Američanov. Večina jih je nameščenih prav v Erbilu.

V tem oporišču so nameščeni tudi trije pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo v omenjeni operaciji urjenja iraških sil za boj proti Islamski državi. Trenutno pa so na dopustu v Sloveniji, je pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Marjan Sirk.

To je prvi napad v skoraj dveh mesecih na poslopja, ki jih uporablja vojaško ali diplomatsko osebje zahodnih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je že pozval k preiskavi dogodka in obljubil kaznovanje odgovornih za ta napad. Povedal je, da je bilo ranjenih “več ameriških pogodbenikov”, več podrobnosti pa ni pojasnil.

Odgovornost za napad je prevzela manj znana skupina Avlija al dam oziroma v prevodu Varuhi krvi. V zadnjih letih se sicer pojavlja veliko podobnih skupin, ki prevzemajo odgovornost za tovrstne napade, a po mnenju ameriških in iraških obveščevalcev naj bi bile del proiranskih milic, ki se borijo v Iraku.

Baza v Erbilu je sicer po poročanju AFP-ja redko tarča napadov. So pa nanjo januarja lani priletele iranske rakete, kar je bilo maščevanje za ameriški atentat na vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija na bagdadskem letališču.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button