Na Sardiniji presenetljivo zmagala levosredinska kandidatka

Na nedeljskih deželnih volitvah na Sardiniji je presenetljivo zmagala levosredinska kandidatka Alessandra Todde, ki je premagala kandidata desne sredine Paola Truzzuja. Todde je prejela 45,3 odstotka podpore in za las prehitela Truzzuja, ki je glede na večino preštetih glasov dobil 45-odstotno podporo.

Alessandra Todde je po preštetju glasov na 1822 od 1844 volišč imela 0,3-odstotno prednost pred Truzzujem in je danes razglasila zmago na volitvah za novega deželnega predsednika Sardinije.

“Verjamem, da lahko danes napišemo stran zgodovine Sardinije,” je dejala Todde, ki ob volilnem uspehu ni mogla skrivati veselja. Truzzu, ki je veljal za favorita, je po poročanju italijanske tiskovne agencije že priznal poraz.

55-letna Todde bo tako postala prva predsednica tega sredozemskega otoka s približno 1,5 milijona prebivalcev.

Nekdanja namestnica vodje stranke Gibanje pet zvezd (M5S) in nekdanja namestnica ministra za industrijo v vladi bivšega premierja Maria Draghija je zmagala s podporo demokratov (PD).

Vodja PD Elly Schlein je ob uspehu Alessandre Todde dejala, da se “veter obrača, čeprav nekateri ljudje ne bi stavili na to”, vodja M5S ter bivši premier Giuseppe Conte pa je zmago Todde označil za “nepozaben dan”, poroča Ansa.

Poraz Truzzuja, župana glavnega mesta otoka Cagliari, pomeni hladen tuš za stranko Bratje Italije premierke Giorge Meloni, ki je doživela neuspeh na prvih letošnjih volitvah v Italiji.

Volilna udeležba pri 52,4 odstotka je bila nekoliko nižja kot na prejšnjih volitvah 2019, ko je znašala 53,09 odstotka.

V prihodnjih tednih bodo deželne volitve potekale še marca v Abruciju in aprila v Bazilikati, predvidene pa so tudi deželne volitve v Umbriji in Piemontu. Slednje bodo verjetno sovpadale z evropskimi volitvami 9. junija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Back to top button