AktualnoSvet

Na predsedniških volitvah v Ekvadorju zmagal konservativni bivši bančnik Lasso

V drugem krogu predsedniških volitev je v nedeljo v Ekvadorju zmagal konservativni bivši bančnik Guillermo Lasso. Njegov protikandidat z levega političnega pola, ekonomist Andres Arauz je že priznal poraz.

Lasso je glede na podatke osrednje volilne komisije po več kot 90 odstotkih preštetih glasov osvojil 52,5 odstotka, Arauz pa 47,5 odstotka podpore, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Leta sem sanjal o tem, da bi lahko služil Ekvadorcem, tako da bi država napredovala in bi vsi imeli boljše življenje,” je 65-letni Lasso, ki se je za položaj potegoval že tretjič, dejal podpornikom v mestu Guayaquil. “Danes ste to omogočili,” je povedal in dodal, da se začenja nova doba, v kateri bodo ljudje stopili skupaj.

Arauz je že priznal poraz in čestital zmagovalcu. “To je bil volilni neuspeh, ne pa politični ali moralni poraz,” je pozno v nedeljo v nagovoru podpornikom še dodal 36-letni Arauz.

V prvem krogu volitev 7. februarja je med 16 kandidati slavil Arauz. Več anket mu je tudi v nedeljo napovedovalo zmago, medtem ko so druge nazale na tesen izid.

Lasso bo nasledil nepriljubljenega predsednika države Lenina Morena, ki se s položaja poslavlja 24. maja, za drugi mandat pa se ni potegoval. Njegova izvolitev s sabo prinaša utrditev desne usmeritve, ki jo je začel že Moreno.

Lasso je tudi član organizacije Opus Dei in velik nasprotnik umetne prekinitve nosečnosti in pravice do posvojitev za osebe LGBT.

Arauz, v ZDA šolani ekonomist, je medtem blizu bivšemu socialističnemu predsedniku Rafaelu Correi.

Ekvador je trenutno v globoki gospodarski krizi. Moreno je poskušal z liberalnejšo gospodarsko politiko ter strogimi varčevalnimi ukrepi sanirati državni proračun ter vzpodbuditi gospodarsko rast, a se je ta z nafto bogata država namesto tega zaradi recesije in pandemije covida-19 znašla v še večji revščini in brezposelnosti.

Source
STA
Back to top button