Svet

Na pomoč v Turčijo že odpotoval slovenski koordinator

Na pomoč v Turčijo, ki jo je prizadel močan potres, je v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite že odpotoval slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji. Še dva podobna strokovnjaka bo Slovenija poslala v primeru, da se izkaže potreba. Dodatno je Turčiji ponudila skupino vodnikov z reševalnimi psi, je za STA povedal Srečko Šestan.

 

Slovenski strokovnjak se bo po besedah poveljnika Civilne zaščite Šestana pridružil skupini strokovnjakov iz EU, ki bo v Turčiji skrbela za koordinacijo evropske pomoči. “To so ljudje, ki so opravili določene predpisane tečaje v EU in obvladajo svoj posel,” je povedal.

Slovenija je sicer v evropski mehanizem civilne zaščite prijavila tri strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo. Preostala dva, ki nista odpotovala, sta po besedah Šestana na čakanju in bosta odpotovala, v kolikor se za to izkaže potreba.

Slovenija je kot pomoč že ponudila tudi skupino za reševanje izpod ruševin. V njej bi bilo sedem vodnikov z reševalnimi psi, medicinski delavec, logist in vodja skupine. “V kolikor bo Turčija ponudbo sprejela, bo skupina odpotovala s prvim možnim letom,” je povedal Šestan.

Za zdaj je sicer Turčija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosila za enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo. Šestan pričakuje, da bo kmalu zaprosila tudi za materialno pomoč, zato so jo v Civilni zaščiti že začeli zbirati, da bi jo lahko poslali takoj, ko bo Turčijo zaprosila zanjo. “V prvi vrsti bo šlo najverjetneje za nastanitveno pomoč, kot so šotori, generatorji, postelje, odeje, spalne vreče, grelci in podobno,” je dejal.

Sirija za zdaj ni zaprosila še za nobeno pomoč, prav tako od tam nimajo nobenih informacij, kar Šestan pripisuje vojnemu stanju v tej državi.

Jugovzhod Turčije in severozahod Sirije je v ponedeljek prizadel katastrofalni potres z magnitudo 7,8. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nato je čez štiri ure območje stresel nov potres z magnitudo 7,5. Po zadnjih podatkih turških oblasti je umrlo več kot 5000 ljudi, najmanj 20.000 je ranjenih.

Source
STA
Back to top button