Na Hrvaškem polemike o diplomi ministra za kmetijstvo

Na Hrvaškem že nekaj dni potekajo polemike o verodostojnosti diplome novega kmetijskega ministra Josipa Dabra. Na zasebni univerzi v Travniku v BiH, kjer je Dabro diplomiral iz kineziologije, so zatrdili, da njegova visokošolska izobrazba ni vprašljiva. Veljavnost diplome je potrdila tudi pristojna hrvaška agencija.

Novi hrvaški minister za kmetijstvo, gozdarstvo in ribolov, ki prihaja iz vrst desnega Domovinskega gibanja, je visokošolski študij končal na eni od dveh zasebnih univerz v Travniku v osrednjem delu Bosne in Hercegovine.

Njegova diploma je postala tema hrvaških medijev pred dnevi, ko je v javnost prišel posnetek njegovega pogovora z novinarji iz leta 2021, v katerem se je zapletel pri odgovoru na vprašanje, koliko časa je študiral kineziologijo.

Poslanka stranke Centar in soproga splitskega župana Marijana Puljak je v nedeljo za hrvaško nacionalno televizijo HTV izrazila dvome o verodostojnosti njegove diplome in se vprašala, ali jo je kupil na bencinski postaji.

Rektor univerze v Travniku Rasim Dacić je za sarajevski Dnevni avaz danes zatrdil, da je Dabro diplomo na univerzi pridobil zakonito in ocenil, da gre pri trditvah o nasprotnem zgolj za strankarsko obračunavanje. Že v ponedeljek je izrazil ogorčenje nad besedami hrvaške poslanke in napovedal tudi tožbo proti njej.

V BiH je februarja lani na več zasebnih univerzah, tudi v Travniku, potekala obsežna preiskava zaradi suma ponarejanja univerzitetnih diplom. Pridržali so več oseb, med njimi tudi dekane in profesorje, glavni tožilec Milanko Kajganić pa je tedaj dejal, da o resnosti primera priča tudi podatek, da je bilo nekatere ponarejene diplome mogoče kupiti na bencinski postaji.

Dacić je danes za Dnevni Avaz zagotovil, da njegova univerza ni bila predmet te preiskave in da ni nikoli izdajala zakonsko spornih diplom.

Hrvaška agencija za znanost in visoko izobraževanje je za hrvaško televizijo N1 pojasnila, da so na podlagi Dabrove zahteve za priznanje tuje visokošolske kvalifikacije leta 2019 izvedli predpisani postopek priznavanja diplome. Pojasnili so, da so po pregledu vse relevantne dokumentacije Dabru priznali visokošolski naziv magister kineziologije.

Back to top button