Na Haitiju napadalci ubili predsednika države

Predsednik Haitija Jovenel Moise je bil danes ubit v napadu na svojo zasebno rezidenco v prestolnici Port-au-Prince, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil začasni haitijski premier Claude Joseph. Neznanci so predsednikov dom napadli okoli enih ponoči po lokalnem času. Pri tem je bila ranjena tudi prva dama, ki je v bolnišnici.

Napadalci so bili po besedah Josepha tujci ter so govorili angleško in špansko. Predsednik je bil ustreljen.

Da so napadalci med seboj govorili špansko, je povedal tudi veleposlanik Haitija v ZDA Bocchit Edmond. Dodal je, da je šlo za profesionalne plačance, ki so se v rezidenci haitijskega predsednika predstavili kot uslužbenci ameriškega urada za boj proti drogam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalce še iščejo, morda bi lahko tudi zapustili državo in odšli v Dominikansko republiko, je še dejal veleposlanik.

V napadu je bila ustreljena in ranjena tudi prva dama Martine Moise. Edmond je povedal, da jo bodo prepeljali na zdravljenje v Miami.

Premier Joseph je sicer sporočil, da je on zdaj na čelu države, in obenem zatrdil, da sprejemajo vse ukrepe, da zagotovijo kontinuiteto delovanja države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Javnost je pozval, naj ostane mirna, in vztrajal, da bosta policija in vojska naredili vse, da zagotovita varnost prebivalstva.

Kasneje je sporočil, da se je vlada odločila, da uvede izredne razmere po vsej državi. Vse prebivalce Haitija je pozval, naj se poenotijo za zaščito demokracije, in poudaril, da bodo napadalci kaznovani v skladu z zakonom.

53-letni Moise je bil na položaju od februarja 2017, ko je dotedanji predsednik Michel Martelly odstopil. Moisejev mandat je bil precej turbulenten, saj so mu med drugim očitali korupcijo, državo pa je pretresal val pogosto nasilnih protivladnih protestov.

Parlamentarnih volitev, ki naj bi potekale že leta 2018, zaradi političnih sporov vse doslej še niso izvedli. Moise – čigar predsedniški mandat je bil po mnenju opozicije nelegitimen, saj naj bi se že iztekel – je v štirih letih na položaju zamenjal kar sedem premierjev. Zadnjega, Josepha, naj bi po vsega treh mesecih zamenjal prav ta teden.

Francoski veleposlanik pri ZN Nicolas de Riviere, ki julija predseduje Varnostnemu svetu ZN, je sporočil, da je Varnostni svet šokiran zaradi umora predsednika Moiseja in zaskrbljen nad usodo prve dame Martine Moise, ki je bila prav tako ustreljena in ranjena v napadu.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je atentat na Moiseja označila za grozljivo dejanje ter zagotovila, da so ZDA pripravljene pomagati pri preiskavi.

Predsednik ZDA Joe Biden je v posebni izjavi obsodil napad in prvi dami želel hitro okrevanje. Sožalje je izrazil vsem prebivalcem Haitija in izrazil pripravljenost za nudenje pomoči. Novinarjem je na poti v Illinois dejal, da še zbirajo informacije o umoru.

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je opozoril, da lahko umor dodatno destabilizira Haiti. “Ta zločin predstavlja tveganje za nestabilnost in spiralo nasilja. Storilce umora morajo odkriti in kaznovati,” je sporočil Borrell.

Med svetovnimi voditelji, ki so pretreseni, je tudi britanski premier Boris Johnson. “To je zavrženo dejanje in v tem času pozivam k miru,” je sporočil Johnson.

Haiti je najrevnejša ameriška država, poleg kronične revščine pa ga pogosto prizadenejo še naravne katastrofe. V zadnjem času ga poleg tega znova vse bolj pesti ne le politična kriza, ampak tudi nasilje vse močnejših oboroženih tolp, ki med drugim redno izvajajo ugrabitve in zahtevajo odkupnine.

Poleg predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitev naj bi na Haitiju septembra potekal ustavni referendum, ki so ga zaradi pandemije covida-19 že dvakrat preložili. Spremembe ustave, ki jih je podprl Moise, krepijo izvršno vejo oblasti. Opozicija in večji del civilne družbe jim močno nasprotujeta.

Source
STA
Back to top button