Svet

Na Grenlandiji zmagala opozicijska stranka, ki nasprotuje rudniškemu projektu

Leva opozicijska okoljevarstvena stranka Inuit Ataqatigiit (IA), ki nasprotuje spornemu tujemu projektu izkopavanja redkih kovin, je na parlamentarnih volitvah v Grenlandiji v torek prepričljivo zmagala, kažejo danes objavljeni izidi.

 

Po okoli 65 odstotkih preštetih glasov je IA dobila 36,6 odstotka glasov. To je njen najboljši rezultat in za skoraj enajst odstotnih točk boljši kot na zadnjih volitvah leta 2018, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po objavi izidov se je vodja stranke Mute Egede zahvalil volivcem, ki jim zaupajo, da bo v prihodnjih štirih letih v središču njihovega dela sodelovanje z ljudmi.

Vladajoča socialdemokratska stranka Siumut, ki je skoraj ves čas na oblasti, odkar je leta 1979 Grenlandija dobila avtonomijo, je prejela 29,4 odstotka glasov.

Projekcije kažejo, da bo IA dobila 12 poslanskih sedežev v 31-članskem parlamentu. Sedaj ima osem poslancev. Siumut, ki je naklonjena spornemu rudniškemu projektu v nahajališču rudnin Kuannersuit na jugu otoka, naj bi dobila deset poslancev, enega več, kot ga ima sedaj. Stranka je glede na volitve leta 2018 prav tako dosegla boljši rezultat in dve odstotni točki večjo podporo.

Njen vodja Erik Jensen je čestital IA za zmago. Poudaril je, da je stranka postala največja in da torej lahko zasede premierski položaj. Ker IA ni dobila absolutne večine glasov bo verjetno z eno ali dvema manjšima strankama oblikovala koalicijo.

Vodja IA Egede je že napovedal, da bo takoj začel pogovore s ciljem preučitve različnih oblik sodelovanja pred oblikovanjem vladne koalicije. 34-letni Egede, ki je poslanec od leta 2015, je vodenje stranke prevzel pred dvema letoma. Postal naj bi najmlajši premier na svetu.

Omenjeni sporni rudniški projekt izkopavanja urana in redkih kovin avstralske skupine Greenland Mining v kitajski lasti je bil v središču volilne kampanje, tako da so mnogi torkove volitve razumeli tudi kot referendum o tem projektu. Projekt je trenutno v javni obravnavi.

Grenlandija, največji otok na svetu, je avtonomna danska regija med Atlantskim in Arktičnim oceanom, kar 82 odstotka njene površine pa prekriva led. A področje ledene plošče, na katerem se pojavljajo znamenja topljenja, se iz dneva v dan veča. Arktika se namreč od 90. let prejšnjega stoletja dvakrat hitreje segreva kot ostali del planeta, kar dramatično vpliva tudi na tradicionalno življenje Inuitov, ki prestavljajo več kot 90 odstotkov prebivalcev Grenlandije.

Source
STA
Back to top button